Bekijk het origineel

Prinsheerlijk genieten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Prinsheerlijk genieten

Stadhouderlijk Hof verwent gasten op hoog niveau

3 minuten leestijd

In Friesland is het goed toeven. Zeker als je het Stadhouderlijk Hof in Leeuwarden tot uitvalsbasis kiest. Het voormalige onderkomen van de Friese stadhouders is omgetoverd tot een luxe stadslogement, waar de voorname sfeer van vroeger nog bijna tastbaar in de vertrekken hangt.

Het logement in Leeuwarden dankt zijn naam aan de voorouders van ons vorstenhuis. De Friese stadhouders en latere koningen uit het geslacht Nassau-Dietz hadden hier hun residentie. Willem van Oranje woonde er de laatste jaren van zijn leven. Na zijn dood trok broer Willem Lodewijk („Us Heit”) in het pand. Voor de ingang herinnert een standbeeld aan deze Oranjetelg.

De huidige vorm van het gebouw ontstond min of meer toen prins Willem IV (1711-1751) er een paleisachtig geheel van maakte. Zijn huwelijk met prinses Anna, dochter van de Engelse koning, was de aanlei ding voor een grootscheepse verbouwing. Anna, gewend als ze was aan het rijke hofleven in Engeland, moest in Friesland een beetje worden vertroeteld. Dus kwamen er een danszaal, een Engelse hofkapel, een hofapotheek en een badkamer.

De sporen van het stadhouderlijk leven uit die tijd zijn overigens nagenoeg geheel verdwenen. Daar zorgde de Franse Revolutie voor. In de Hal valt nog wel de groot uitgevallen stadhoudersstoel uit 1724 te bewonderen. Willem IV moest er als klein jongetje op plaatsnemen. De zetel stond toen nog in de raadszaal van de gemeente Leeuwarden. De Friese stadhouders hadden immers het recht om de vergaderingen van de magistraat en de vroedschap bij te wonen.

Na het vertrek van de Fransen kocht koning Willem I het gebouw in 1814 aan en maakte het tot zijn paleis.

Bedstee

Op de benedenverdieping is voor liefhebbers van historisch erfgoed nog genoeg te beleven. Het fraaiste vertrek van het hof is ongetwijfeld de Nassauzaal. Aan de wanden hangen portretten van de Friese stadhouders. De kunstwerken hebben de Franse Revolutie overleefd doordat schilder Van der Kooi ze tijdig in zijn ouderlijke woning achter de bedsteedeuren verstopte.

Vandaag de dag worden in de Nassauzaal de burgerlijke huwelijken voltrokken. De managers van het hof, Douwe G. van Dijk en Jant A. van Dijk-de Vries, spelen handig in op deze klandizie. Een viertal luxe bruidssuites op de eerste verdieping biedt volop romantisch comfort, van hemelbed tot bubbelbad. Acht andere vertrekken op deze etage zijn ingericht als ‘gewone’ hotelkamers. Kwaliteit en een warme stijl springen ook hier in het oog. Een overnachting betekent genieten op hoog niveau.

De zolderverdieping is gereserveerd voor tien stadslogementen met zit-, slaap- en badkamer voor maximaal vier personen.

Hoftuin

Dineren, lunchen, ontbijten en vergaderen kan in de verschillende, in authentieke stijl opgetrokken zalen. Wat dacht u van de Stadhouders-, de Koninginnen- of de Marijke MeuKamer? Maar ook in de tuinkamers en de serre kunnen gasten genieten van een prinselijk maal. De menukaart is beperkt, maar over de kwa liteit van het geserveerde eten zal geen stadhouder zich hebben beklaagd. Bij mooi weer staat de lommerrijke hoftuin ter beschikking. Af en toe is het vrolijke geklingel van het carillon van het stadhuis te horen.Grotere groepen kunnen gebruikmaken van de sfeervolle Gele, de Blauwe of de Nassauzaal, die geschikt zijn voor recepties, vergaderingen of ontvangsten. Ondergronds zijn de vroegere personeelsvertrekken te vinden. Hier werden trouwens ook gevangenen opgeborgen. Nu is het een knusse eetruimte, waar de etiquette van boven soms geen rol speelt. Zaterdag 30 augustus is er een Bajesavond. Voor nog geen drie tientjes kunt u smullen van een uitgebreid buffet. Zonder bestek...!

Het Stadhouderlijk Hof, Hofplein 29, Leeuwarden, fel. 058-2162180. Lezers van het Reformatorisch Dagblad komen in aanmerking voor een aantrekkelijk arrangement.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Prinsheerlijk genieten

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken