Bekijk het origineel

Kosmonauten weer behouden op aarde

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kosmonauten weer behouden op aarde

Bewogen maanden in Mir voorbij

2 minuten leestijd

MOSKOU (ANP/BELGA) - Twee kosmonauten zijn gistermiddag met hun Sojoez-capsule behouden en wel in de steppen van Kazachstan geland na een bewogen verblijf van zes maanden in het gehavende Russische ruimtestation Mir.

Gisteren al inspecteerden hun opvolgers in Mir het gat dat op 25 juni in de Spektr-module werd geslagen door een botsing met een vrachtschip. Zij doen dit door hun Sojoez TM-26 te parkeren op de koppelingskraag die door de Sojoez TM-25 is vrijgemaakt. Zij zullen een eerste blik werpen op en foto’s maken van de beschadigde module.

De teruggekeerde Mir-commandant Tsiblijev, die gisteren als eerste uit de gelande Sojoez tevoorschijn kwam, en zijn collega Lazoetkin moeten bij terugkeer in Moskou aan een onderzoekscommissie tekst en uitleg geven over een van de ergste crises in de bemande ruimtevaart: een felle brand, het uitvallen van de temperatuurregeling met inbegrip van giftige lekken, het herhaaldelijk uitvallen van de zuurstofgeneratoren, een bijna-botsing en de echte botsing op 25 juni met het vrachtruimteschip Progress M-34. Die aanvaring genereerde een hele reeks nieuwe incidenten, met als rode draad een nijpend energietekort.

Sommigen, tot president Jeltsin toe, hebben de twee al de schuld gegeven van de calamiteiten. Maar de hoofdingenieur bij de vluchtleiding zei gisteren na de landing dat „op dit ogenblik” nog geen verwijt aan beiden kan worden gemaakt.

Toen het gat in Spektr was geslagenen de druk wegspoot, wist de bemanning aan een wisse dood te ontsnappen door razendsnel het luik naar de rest van het station te sluiten. Doch bij die operatie knapten de stroomkabels naar de vier zonnepanelen af, die het mereur deel van de energie leveren. Door de stress kreeg gezagvoerder Tsiblijev hartstoomissen.

Toen op 19 juli ook nog iemand een vitale stroomkabel uitrukte en het station nog slechts over een absoluut minimum aan elektriciteit beschikte, besliste de vluchtleiding de reparatie over te laten aan de volgende bemanning.

Woensdag 20 augustus wordt nu de belangrijkste dag uit de geschiedenis van Mir. In hun lompe ruimtepak moeten de nieuwe kosmonauten de donkere Spektr binnenzweven om de stroomkabels te repareren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Kosmonauten weer behouden op aarde

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken