Bekijk het origineel

Iraanse asiekoeker moet land verlaten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Iraanse asiekoeker moet land verlaten

Majid Naseri geeft hongerstaking toch op

4 minuten leestijd

APELDOORN - De hongerstakende Iraanse asielzoeker Majid Naseri mag met zijn gezin Nederland worden uitgezet. Dat lieeft de rechtbank in Den Haag gistermiddag beslist. Nadat Naseri in het ziekenhuis de uitslag van de rechtszaak had gehoord, trok hij het infuus uit zijn arm en wilde hij ook geen vocht meer tot zich te nemen. Gisteravond besloot Naseri echter zijn hongerstaking op te geven.

De presidente van de rechtbank, mr. M. van den Bergh, vond het vlucht verhaal van Naseri niet geloofwaardig. Ze deelt de mening van de Immigratieen Naturalisatiedienst (IND) van het ministerie van justitie dat de Iraniër niet voldoende kan aantonen dat hij bij terugkeer in Iran gevaar loopt.

Volgens de Iraniër is zijn leven ingevaar omdat hij als ambtenaar op het ministerie van wederopbouw in Teheran gevoelige informatie heeft laten uitlekken naar de verzetsbeweging Moejahedien. Daar staat in Iran de doodstraf op. In zijn eerste asielaanvraag heeft hij daarover echter niets verteld.

Hoe en wanneer Naseri wordt uitgezet, is nog niet bekend. Staatssecretaris Schmitz (Justitie) beraadt zich daar nog op. Eerst wordt bekeken of de Iraniër vrijwillig vertrekt. Volgens een woordvoerder van de IND is het gebruik van de sterke arm niet het eerste waar men in Den Haag aan denkt.

Kritiek

Naseri liet zich dinsdagavond, na ruim vier weken niet te hebben gegeten, in kritieke toestand opnemen in het Canisius Wilhelmina-ziekenhuis in Nijmegen. Na het aanhoren van de uitspraak vertrok hij echter weer naar het asielzoekerscentrum. Daar verklaarden zijn vrouw, zijn twee dochters en enkele andere Iraniërs uit solidariteit met Naseri in honger- en dorststaking te gaan. Na overleg met onder anderen zijn advocaat en Vluchtelingenwerk Nederland besloten ze hun actie te staken. Naseri wil niet dat zijn gezin of andere Iraniërs die hem steunen, de dupe worden van zijn hongerstaking.

Naseri is in 1995 met zijn echtgenote en twee dochters naar Nederland gevlucht. Hij diende tweemaal een aanvraag voor een vluchtelingenstatus in. Pas bij de tweede aanvraag, in januari 1997, vertelde hij over het doorsluizen van informatie naar de verzetsbeweging.

In de eerste helft van dit jaar zijn volgens cijfers van de IND 35 Iraniërs naar Iran teruggekeerd en nog eens twintig gedwongen uitgezet. Volgens de IND-woordvoerder zijn er tot nu toe nog geen berichten binnengekomen dat leden van deze groep in de problemen zijn gekomen door hun terugkeer. Vorig jaar zette Nederland 142 Iraniërs gedwongen uit, terwijl 201 asielzoekers onder toezicht terugkeerdennaar Iran. Dat is veel in vergelijking met andere landen: Duitsland heeft veel meer asielzoekers dan Nederland, maar stuurde vorig jaar maar enkele tientallen mensen terug naar Iran.

De regeringspartijen leggen zich neer bij de uitspraak van de rechtbank. D66 vindt dat Nederland het Iraanse gezin niet meteen de grens over moet zetten, omdat dit medisch onverantwoord zou zijn.

Eenzelfde mening zijn PvdA en VVD toegedaan. Op initiatief van D66 en na aandringen van Vluchtelingenwerk Nederland komt er een hoorzitting over de mensenrechtensituatie in Iran en de betrouwbaarheid van ambtsberichten uit dat land. Woordvoerster F. Biesma van Vluchtelingenwerk Nederland verklaarde vanmorgen Iraniërs die met uitzetting bedreigd worden, te zullen opvangen, in ieder geval tot het moment van de hoorzitting. Ook Naseri is cliënt van Vluchtelingenwerk.

Stervende

In het gevangenisziekenhuis in SchêVfeiiiH|efl Verkfcért ëen andere Iraanse hongerstaker, Amir Amiry, die al 65 dagen niet meer eet en slechts mondjesmaat vocht tot Zich neemt. Volgens zijn vertrouwensarts is hij stervende. Gisteravond heeft hij toestemming gekregen de gevangenis te verlaten om elders te sterven.

Amiry is inmiddels overgebracht naar het Westeinde Ziekenhuis in Den Haag. „Hij zal doorgaan tot hij zal zekerheid krijgen. Hij zal niet stoppen”, verklaarde woordvoerder Pouri van Prime, de belangenorganisatie voor Iraanse asielzoekers, vanmorgen.

Zie ook pag. 3: “Jullie zqn allemaal moordenaars”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Iraanse asiekoeker moet land verlaten

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken