Bekijk het origineel

Arafat geeft Netanjahoe ervan langs

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Arafat geeft Netanjahoe ervan langs

„Aan alle geduld komt een eind”

3 minuten leestijd

RAMALLAH (DPA/RTR) - De Palestijnse leider Arafat beschuldigt de Israëlische premier Netanjahoe ervan dat hij „niet het terrorisme, maar de Palestijnse Autoriteit” bestrijdt. Hij doelt daarmee op de strafinaatregelen die Israël nam na de zelfinoordbofnaanslag van 30 juli in Jeruzalem.

Arafat deed zijn uitspraak in een rede voor Israëlische vredesactivisten, en parlementsleden van de Israëlische oppositiepartijen in Ramallah.

Hoewel de afsluiting van de Palestijnse gebieden enigszins iets minder strikt is geworden, kunnen, volgens Arafat ongeveer 120.000 Palestijnen niet naar hun werk in Israël. Nog eens 100.000 Palestijnen hebben volgens hem geen inkomen, omdat Israël miljoenen aan Palestijnse douanegelden achterhoudt. Hij zei een economische ramp te vrezen als Israël de sancties handhaaft. „Ik roep weer op tot geduld”, aldus Arafat. „Maar aan alle geduld komt een eind”.

De chef van het Democratische Front voor de Bevrijding van Palestina (DFLP), Nayef Hawatmeh, heeft Arafat gewaarschuwd voor een explosie van volkswoede in de autonome gebieden. De toorn zou zich oók tegen de Palestijnse Autoriteit kunnen richten. In een interview met Radio France Internationale zei Hawatmeh: „Het is jammer dat Arafat toegeeft aan Amerikaanse druk en de samenwerking met Israël op veiligheidsgebied hervat, ten nadele van zijn volk en van de nationale consensus”.

Israël had de afgrendeling van de steden Hebron en Ramallah op de Westelijke Jordaanoever gisteren opgeheven. De stad Bethlehem en een gebied rond Jeruzalem blijven echter afgesloten.

De Amerikaanse gezant Dennis Ross heeft eerder bij premier. Netanjahoe aangedrongen op een versoepeling van de maatregelen tegen de Palestijnen. Maar Netanjahoe bleef op zijn standpunt staan dat opheffing afhangt van het Palestijnse optreden tegen extremisten.

Na de reis van Ross meent Washing ton dat er voldoende vooruitgang is geboekt om minister van buitenlandse zaken Albright zelf naar het gebied te laten gaan. Volgens haar woordvoerder zal de reis misschien pas volgende maand plaatsvinden. De gezant moest ervoor zorgen dat het vredesproces werd geied na de aanslag van 30 juli, maar hij bereidde vooral een bezoek van Albright voor. Die zou na het bereiken van vooruitgang op het gebied van samenwerking bij veiligheid tussen Israël en de Palestijnen willen aansturen op een allesomvattende vredesregeling.

Mishandeling

Het Israëlische leger en de grenspolitie hebben gisteren 23 bedoeïenenfamilies gedwongen het gebied te verlaten waar ze al veertig jaar woonden. Het stamhoofd van de bedoeïenen heeft daarover een klacht ingediend bij de Palestijnse mensenrechtenorganisatie St. Yves. St. Yves spreekt van „etnische zuivering”. Volgens andere Palestijnse bronnen moeten de bedoeïenen het woestijngebied tussen Jeruzalem en Jericho verlaten in verband met de uitbreiding van de joodse satellietstad Maale Adumim in Oost-Jeruzalem.

Een Israëlische rechtbank heeft gisteren twee leden van de grenspolitie veroordeeld tot acht maanden gevangenisstraf wegens mishandeling van Palestijnen. De gefilmde beelden van de mishandeling gingen de hele wereld over.

De rechter zei dat de straf van detwee politiemannen van negentien en twintig jaar anderen moet afschrikken. Behalve acht maanden gevangenisstraf gaf hij hun twaalf maanden voorwaardelijk. De veroordeelden trapten enkele Palestijnen tegen het hoofd, gaven een andere een knietje in de maag of dwongen de arrestanten opduwoefeningen te doen. De beelden werden door een amateur-cameraman over de hele wereld uitgezonden en veroorzaakten verontwaardiging.

De paramilitaire grenspolitie in Israël mishandelt geregeld Palestijnen die zonder werkvergunning het land proberen binnen te komen. Dit schrijft de Israëlische organisatie voor de mensenrechten B’Tselem in een rapport waarin vijftien gevallen van mishandeling van Palestijnen door de grenspolitie worden beschreven. Die gevallen hadden de afgelopen drie maanden plaats.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Arafat geeft Netanjahoe ervan langs

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken