Bekijk het origineel

Ontsnappen is steeds moeilijker

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ontsnappen is steeds moeilijker

2 minuten leestijd

VOORBURG (ANP) - Het lukt steeds minder gevangenen te ontsnappen. Vorig jaar slaagden veertien gedetineerdein hun poging, in 1990 waren het er nog 75. Ook ondernemen steeds minder gevangenen een vluchtpoging.

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de Gevangenisstatistiek 1996. Overigens lijkt het dit jaar helemaal goed te gaan: de eerst zeven maanden van 1997 namen slechts zes gedetineerden de benen.

De afgelopen jaren zijn er enkele duizenden cellen bijgekomen. Dit heeft tot grote tevredenheid van het ministerie van justitie niet geleid tot meer ontsnappingen. In 1990 ontvluchtten per 1000 gevangenen gemiddeld acht mensen de gevangenis. De afgelopen jaren is dit teruggelopen tot gemiddeld twee. Het ziet er naar uit dat de daling doorzet.

Justitie wijt het succes aan een combinatie van factoren. „Het heeft te maken met gemotiveerd en goed opgeleid personeel, technische ontwikkelingen en beter beveiligde inrichtingen”, zegt een woordvoerder.

Ook het aantal pogingen de gevangenis illegaal te verlaten, neemt af. Vorig jaar probeerden 57 mensen te ontsnappen; 23 minder dan in 1995.

De afgelopen twee jaar is het gevangenen niet meer gelukt om via het gijzelen van personeel en medegedetineerden buiten de muren te komen. In de periode 1992-1994 was dit een redelijk populaire methode. Van de 58 mensen die in 1993 ontsnapten, deden 26 dit via een gijzeling.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Ontsnappen is steeds moeilijker

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken