Bekijk het origineel

Zorgen om criminele allochtone agenten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Zorgen om criminele allochtone agenten

„Sterkere druk vanuit kennissenkring”

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse politie maakt zich er zorgen over dat allochtone politieagenten naar verhouding te vaak vervallen tot crimineel gedrag. Uit cijfers van het korps blkt dat in de afgelopen anderhalf jaar tegen dertig allochtone dienders strafrechtilijke onderzoeken zijn ingesteld.

In antwoord op PvdA-vragen over de kwestie schrijft minister Dijkstal van binnenlandse zaken dat het pohtiekorps Amsterdam-Amstelland nog dit jaar met oplossingen voor het probleem wil komen. Volgens de korpsleiding raken naar verhouding steeds meer allochtone agenten betrokken bij onderzoeken van het Bureau Interne Onderzoeken.

Hoofdcommissaris Nordholt noemt het opvallend dat de laatste jaren veel allochtone collega’s zijn ontslagen op grond van criminele gedragingen en criminele contacten binnen de familiekring. Binnen de kring van autochtone politiemensen is dat tot dusver niet in die mate voorgekomen.

Volgens de cijfersivan het korps Amsterdam zijn in de periode tussen janua ri 1996 en juni 1997 36 onderzoeken ingesteld tegen autochtone agenten en dertig tegen allochtone collega’s. In de eerste helft van dit jaar was die verhouding 11 op 11. Aangezien het korps slechts 11 procent allochtone agenten telt, gaan vertegenwoordigers van deze groep verhoudingsgewijs veel vaker over de schreef dan hun autochtone collega’s.

Om het afglijdingsproces naar crimineel gedrag te voorkomen wil het korps Amsterdam-Amstelland de allochtonen meer ondersteuning, advies en voorlichting geven, verklaarde politiewoordvoerder Klaas Wilting desgevraagd. Volgens Wilting hebben allochtone collega’s vaak veel sterkere kennissen- en familiebanden dan autochtone functionarissen. „Zij staan vaker onder druk, doen het meestal niet eens om er zelf beter van te worden. Autochtone collega’s vaak wel. Wat dat betreft zijn die gevallen erger”.

Verder wijst hij er op dat de aangescherpte privacywetgeving een goed milieu- en antecendentenonderzoek belemmert. „Er moet een nieuw onderzoek opgezet worden, daar hebben de politiebonden ook al omgevraagd”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Zorgen om criminele allochtone agenten

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken