Bekijk het origineel

Grenspomphouders gaan Duitse benzine verkopen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Grenspomphouders gaan Duitse benzine verkopen

„Actie voor velen laatste redmiddel”

3 minuten leestijd

LOBITH (ANP) - Pomphouder Gerrit Goris in Lobith weet niet wat hem overkomt. De afgelopen weken was het bij zijn tankstation akelig stil, gistermiddag stonden de automobilisten letterlek in de rij om bij hem Duitse benzine te tanken.

„Enkele jaren geleden hebben we hier een nieuw tankstation gebouwd. Sinds de accijnsverhoging op 1 juli is mijn omzet 50 procent teruggelopen. Daar komt nog een evenredige inkomstenderving van de tankshop bovenop. De verkoop van Duitse benzine is voor mij het laatste redmiddel”. Het actiecomité Pompen of Verzuipen koos het tankstation van Goris uit om het startschot te geven voor de verkoop van Duitse benzine bij Nederlandse grenspomphouders.

Kostte een liter -reeds afgeprijsdeNederlandse euro ongelood bij Goris gistermorgen nog ƒ2,14, ‘s middags werd de Duitse prijs van ƒ 1,82 in rekening gebracht. Kort na de bekendma king kwamen als uit het niets tientallen automobilisten naar het pompstation. Zelfs de op een trailer vervoerde motorboot werd in Lobith maar meteen even volgegooid met Duitse benzine.

Actieleider P. van Gelder hoopt dat het actiemodel in de grensstreek op grote schaal door de pomphouders wordt overgenomen. De eerste partij Duitse benzine werd nog in zestig jerrycans van twintig litei; gestopt, maar als het aan het comité ligt gaan de pomphouders samenwerken en rijden er op korte termijn Nederlandse tankwagens de grens over om Duitse benzine in te kopen.

Nederlanders op rij

Het zal W. Kusters uit Doetinchem, die met zijn tankwagens pomphouders in de regio bevoorraadt, goed uitkomen. „We hebben de afgelopen weken 30 procent minder geleverd. Drie kilometer verderop in het Duitse Elten staan de Nederlanders in lange rijen bij de pomp te wachten”, verzucht Kusters.

Bovag-woordvoerder R. Boon zegt dat de brancheorganisatie de actie van de pomphouders ondersteunt, maar er niet aan deelneetnt. „We trekken onze handen van de actie af, omdat we twij felen of het juridisch gezien wel in de haak is”. Woordvoerder Van Gelder van het actiecomité zegt daarentegen dat er niets illegaals is aan deze vorm van benzineverkoop.

Voorbeeldtransport

De leden van Pompen of Verzuipen die met een vrachtwagens naar een Duits pompstation waren geweest, kwamen gistermiddag met zestig volle jerrycans terug in Lobith. Daar hadden zich vijftig pomphouders voor de actie verzameld.

Het actiecomité hoopt dat pomphouders in de Gelderse grensstreek dit „voorbeeldtransport” zullen volgen. Daarbij wordt gedacht aan een systeem met waardebonnen die automobilisten bij de Nederlandse benzinestations in de grensstreek kunnen kopen. Ze krijgen daar later Duitse benzine voor terug.

Het kopen van Duitse benzine is het begin van acties tegen de accijnsverhoging die 1 juli in Nederland van kracht is geworden. De pomphouders zijn tegen de accijnsverhoging omdat hun klanten uitwijken naar Duitsland, waar benzine nu veel goedkoper is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Grenspomphouders gaan Duitse benzine verkopen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken