Bekijk het origineel

„Dood mijndeskundige was schuld Defensie”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Dood mijndeskundige was schuld Defensie”

Voorhoeve geeft slachtoffer eerherstel

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Minister Voorhoeve van defensie heeft gisteren toegeven dat een burgermijndeskundige die in 1984 is omgekomen door de ontploffing van een landmijn, geen enkele blaam treft.

De bewindsman schrijft dat in een brief die hij heeft gestuurd naar de weduwe van de overleden medewerker van het Explosieven Opruimingscommando, R. Ovaa. Voorhoeve schrijft dat het ongeval met de mijn geheel voor rekening komt van het ministerie van defensie.

„Er rust geen enkele smet op de nagedachtenis van uw overleden echtgenoot”, schrijft Voorhoeve. Hij zal binnen en buiten het ministerie ruime bekendheid geven aan dit eerherstel. De landsadvocaat zal de weduwe binnenkort „een passende financiële regeling” aanbieden.

De brief van Voorhoeve komt net voor een kort geding dat de weduwe tegen het ministerie zou aanspannen. Zij wilde meer informatie over de AP-23mijn. Dat is het type landmijn waardoor haar man om het leven kwam. Er zijn diverse rapporten over de onbetrouwbaarheid van dit type mijn. Naar aanleiding van Voorhoeves brief heeft ze het kort geding, dat maandag zou dienen, ingetrokken.

Angst

In 1984 nam het ministerie in eerste instantie wel de schuld voor het ongeval op zich, maar daar kwam het later op terug. De betrokken maatschappelijk werker die dat moest vertellen tegen de weduwe, F. Spijkers, heeft zich daar fel tegen verzet. Naar zijn mening was deze terugtrekkende beweging vooral ingegeven door angst voor een hoge schadeclaim.

In een eerste reactie op de brief zegt de weduwe dat Voorhoeve alleen heeft gesproken over het eerherstel voor haar man. „De minister is niet ingegaan op wat Defensie mij en mijn gezin de afgelopen jaren heeft aangedaan”. Zolang daarvoor geen bevredigende oplossing komt zal zij een civiele procedure tegen het ministerie wel doorzetten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

„Dood mijndeskundige was schuld Defensie”

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken