Bekijk het origineel

Bosnisch-Servisch hof roept Plavsic tot de orde

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bosnisch-Servisch hof roept Plavsic tot de orde

„Ontbinding parlement in strijd met wet”

2 minuten leestijd

PALE (AP) - Het Bosnisch-Servische hooggerechtshof heeft gisteren een stolge gesbrien voor de pogingen van president Biljana Plavsicom het parlement te ontbinden en nieuwe veiidezingen uit te schrijven. Ze probeerde daarmee de macht van haar grote rivaal en ex-president Radovan Karadzic te breken.

De rechters van het constitutionele hof bepaalden met een stemverhouding van vier tegen een dat de handelwijze van Plavsic in strijd is met de grondwet. Dat het hof zich tegen Plavsic zou uitspreken, was verwacht, maar zal de kloof tussen Plavsic en Karadzic nog verder vergroten. Plavsic wilde voor later dit jaar verkiezingen uitschrijven om het parlement, dat in meerderheid op de hand van Karadzic is, te vervangen.

Internationale functionarissen hebben vooraf gezegd dat de uitspraak van het hof niets verandert aan het recht dat president Plavsic heeft om het parlement te ontbinden.

Onlangs gooiden Karadzic en zijn kliek Plavsic uit de partij nadat ze tegenover de buitenlandse pers kritiek had geuit op Karadzic’ corruptie en machtswellust.

Vervalste documenten

Hoofdaanklaagster Arbour van het Joegoslavië-tribunaal heeft gewaarschuwd dat in Oost-Slavonië vervalste documenten circuleren waarin namens het tribunaal wordt gevraagd om informatie over 178 personen.

De Canadese is op de vervalste brief attent gemaakt door Untaes, de VNmacht in het Kroatische gebied. In de vervalsing wordt beweerd dat het tribunaal een onderzoek tegen de 178 personen heeft ingesteld. Arbour heeft de herkomst van de brief onderzocht. Een woordvoerster van het tribunaal verklaarde gistermiddag dat het voorzover zij weet voor het eerst is dat een dergelijk vervalst document opduikt.

Het Bosnische ministerie van binnenlandse zaken heeft gisteren gemeld dat twee moslims zijn doodgeschoten in de gedemilitariseerde zone tussen het Servische en het mosUm-Kroatische gedeelte.

De NAVO-vredesmacht kon het bericht niet bevestigen. Volgens de verklaring van het ministerie in Sarajevo werd een groep houthakkers door onbekenden beschoten terwijl ze op een tractor in de gedemilitariseerde zone reden. Er vielen twee doden en een gewonde. Vier personen die aanvankelijk spoorloos waren, werden later ongedeerd teruggevonden. Het incident vond plaats bij het dorp Laze, dat voor de oorlog Servisch was, maar nu onder de mosUms-Kroatische federatie valt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Bosnisch-Servisch hof roept Plavsic tot de orde

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken