Bekijk het origineel

Wereldwijd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Wereldwijd

4 minuten leestijd

Vrijlating

ROME (DPA/AFP) - Tien Itahaanse toeristen die woensdag en donderdag in Jemen waren ontvoerd, zijn gisteren vrijgelaten. Dit heeft het. Italiaanse ministerie van buitenlandse zaken bekendgemaakt. Vier toeristen waren in het noorden van het land overvallen door een gewapende bende. Zes andere Italianen werden woensdag meegenomen bij de badplaats Al Muqalla. De afgelopen weken werden al tweemaal eerder Italiaanse toeristen ontvoerd in Jemen. Zondag kwam een Italiaan vrij die vijf dagen had vastgezeten. Eind juli lieten Jemenitische stamleden twee andere Italianen vrij die ze nog geen twee dagen hadden vastgehouden.

Elbe vervuild

HAMBURG (DPA) - Wetenschappers van de Universiteit Hamburg hebben in de hele Duitse loop van de rivier de Elbe zeer giftige chloorverbindingen aangetroffen. De stoffen zijn schadelijk voor het erfelijk materiaal en mogelijk ook kankerverwekkend. De invloed van de chloorverbindingen op het erfelijk materiaal is een nieuwe ontdekking. De chloorverbindingen werken ook als geslachtshormonen. Dit leidt ertoe dat mannelijke vissen verwijven. De stoffen kunnen via de voedselketen in het menselijke lichaam terechtkomen. In Dresden is geprobeerd de stoffen uit het drinkwater te filteren, maar dat is slechts gedeeltelijk gelukt. Ook Hamburg, de op een na grootste stad van Duitsland, wint drinkwater uit de Elbe. De vervuiUng is mogelijk afkomstig van het Tsjechische bedrijf Spolchemie.

Gezamenlijke oefening

ANKARA (RTR/AFP) - De marines van Israël en Turkije houden waarschijnlijk in oktober een gezamenlijke oefening. Dit heeft het officiële Turkse persbureau Anatolia gisteren bekendgemaakt. Volgens diplomatieke kringen hebben de oefeningen, waaraan de Amerikaanse marine waarschijnlijk ook deelneemt, een humanitair karakter en mogen andere landen ook deelnemen. De voorgenomen manoeuvres hebben geleid tot ongerustheid in de Arabische landen. Die zijn ontstemd over de toenemende militaire samenwerking tussen het islamitische Turkije en Israël.

Coffeeshops

GENEVE (AP) - De politie van Geneve heeft gisteren na maanden van aarzeling drie coffeeshops in Geneve, waar softdrugs werden verkocht, gesloten. Er zijn zeven mensen gearresteerd en er is 150 kilo hasj in beslag genomen. Een van die horecagelegenheden was in een kraakpand gevestigd en verkocht de rookwaar al acht maanden lang in alle openheid zonder last van de politie te hebben. Maar de recente opening van twee nieuwe coffeeshops heeft geleid tot de vrees dat het imago van Geneve internationaal een deuk zou krijgen. De hoofdverdachten riskeren een gevangenisstraf van een jaar. Geneve genoot in Europa, behoudens Nederland, al de reputatie een tolerante visie op drugs te hebben.

Vredesakkoord

TBILISI (AP) - De Georgische president Edoeard Sjewardnadze en de leider van de Abchazische separatisten, Wladislav Ardzinba, hebben gisteren een verklaring ondertekend waarin ze beloven een eind te maken aan het vijfjaar durende conflict tussen tussen Georgië en Abchazië. Georgië en Abchazië, een Georgische regio langs de Zwarte Zee die na een onafhankelijkheidsoorlog in feite autonoom is, beloofden ook door te gaan met directe onderhandelingen onder toezicht van Rusland, de Verenigde Naties en andere internationale instellingen.

Schipbreuk

MANILLA (AP) - Tien mensen zijn verdronken en zestien anderen worden nog vermist nadat gisterochtend vroeg in zware storm een veerboot is vergaan tussen de eilanden Cebu en Leyte in de centrale Filipijnen. Het schip Kalibo Star, dat van Cebu naar Tacloban op Leyte onderweg was, werd na het ronden van de noordpunt van Leyte omvergeblazen en ging onder nadat het door enkele hoge golven was overspoeld. In totaal 97 overlevenden werden door passerende schepen en reddingsvaartuigen van de marine opgepikt. Ook werden tien lichamen geborgen. Zestien mensen werden vermist, aldus een woordvoerder van de Filipijnse kustwacht. Overlevenden vertelden het radiostation DZMM dat sommige passagiers elkaar de reddingvesten van het lijf hadden gerukt, terwijl anderen in paniek zonder zwemvesten in zee waren gesprongen. De rederij verklaarde dat er meer dan vierhonderd zwemvesten aan boord waren en dat het schip 449 passagiers en 35 bemanningsleden mocht vervoeren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Wereldwijd

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken