Bekijk het origineel

Japanse kardinaal trekt boetekleed aan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Japanse kardinaal trekt boetekleed aan

Nederland herdenkt einde WO II

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De Japanse kardinaal Shirayanagi vindt dat Japan zich officieel moet verontschuldigen bij de slachtoffers van de Japanse ooriogsmisdaden voordat keizer Aküüto Nederland bezoekt Dat verklaarde de geestelyke gisteren.

Koningin Beatrix heeft de keizer uitgenodigd in 2000 de viering van 400 jaar Nederlands-Japanse betrekkingen bij te wonen. Zolang er in Japan mensen zijn die het oorlogsverleden ontkennen, is een verontschuldiging volgens Shirayanagi noodzakelijk. De Japanse kardinaal brengt momenteel een „verzoeningsbezoek” aan Nederland. Hij weet niet of de regering in Tokio tot verontschuldigen bereid is. Het officiële standpunt van zijn land is dat het met de herstelbetalingen genoeg heeft gedaan.

Maar verzoening zonder berouw is volgens de aartsbisschop van Tokio niet mogelijk. De Japanse maar ook de Nederlandse regering moet volgens hem stappen ondememen om de wonden van slachtoffers te helen.

De Japanse kardinaal mocht gisteren niet aanwezig zijn bij de herdenkingen van de Japanse capitulatie, 52 jaar geleden, in Den Haag en Den Helder. In Den Haag bezocht Shirayanagi daarom na afloop van de officiële herdenking het Indisch Monument, waar hij kaarsen en wierook ontstak en verzonk in gebed.

Daarbij werd Shirayanagi vergezeld door oorlogsslachtoffer Leo Geleijnse, die zijn boek “Trapsgewijs naar het hoogste” in 1995 in het Japans uitgaf en daardoor bevriend raakte met de prelaat. De hevig geëmotioneerde Geleijnse legde bloemen. Het bezoek werd bijgewoond door slechts enkele oorlogsslachtoffers.

Niet in goede aarde

Van tevoren had Shirayanagi al begrepen dat zijn idee om de herdenking bij te wonen niet in goede aarde zou vallen. Volgens voorzitter A. Horstmeier van de Stichting Herdenking 15 augustus 1945 moet de herdenking als een interne nationale aangelegenheid worden beschouwd. De kardinaal zou daarin niet passen, hoewel Horstmeier hem een „lichtend voorbeeld voor de politieke autoriteiten in Japan” vindt.

Tijdens de plechtigheid in Den Haag zong mezzosopraan Ruth Carasso hel Indische “Onze Vader” zoals dat destijds klonk in de gevangenissen van de Japanse geheime pohtie. Naast de vele honderden belangstellenden waren namens het kabinet premier Kok en minister Borst aanwezig.

In Den Helder bedankte voorzitter J. Moens van het Comité 15 augustus Den Helder Shirayanagi gisteren publiekelijk voor de geuite erkenning en troostende woorden een dag eerder. Vqor de Noord-Hollandse gemeente heeft de capitulatie een bijzondere betekenis. Zo’n duizend marinemannen kwamen om bij de Slag in de Javazee. Anderen werden krijgsgevangen gemaakt en moesten als dwangarbeider werken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Japanse kardinaal trekt boetekleed aan

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken