Bekijk het origineel

Tulp blijft langer houdbaar door veranderde teelttechniek

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Tulp blijft langer houdbaar door veranderde teelttechniek

Nederlandse bloembollencultuur moet het hebben van innovaties

3 minuten leestijd

HILLEGOM (ANP) - Tien jaar geleden bleef een tulp in een vaas hooguit een dag of vier mooi. De teelttechniek is nu zo ver gevorderd dat de bloem haar schoonheid zeker een week behoudt De laiere houdbaarheid maakt de tulp nog populairder. Vooral de export naar verre landen groeit hard.

„De afzet stijgt in Japan jaarlijks met ruim 30 procent. Ook in de VS gaat het met een plus van 13 procent goed”, zegt secretaris F. Zandbergen van de Koninklijke Algemene Vereniging voor Bloembollencultuur, de Kavb.

Door de toenemende vraag naar vooral de tulp steeg het Nederlandse bloembollenareaal vorig jaar met 5 procent tot 19.600 hectare, een nieuw record. De waarde van de export nam met enkele procenten toe tot ƒ 2 miljard.

De verandering in de tulpenteelt maakt volgens Zandbergen duidelijk hoe sterk de Nederlandse bloembollencultuur het moet hebben van innovaties. „Dat is ook de reden waarom we veel energie stoppen in de ontwikkeling van halfproducten”.

Leliebollen

Leliebollen zijn daar een voorbeeld van. „De kwekers bewaren ze in koelcellen. De bollen blijven zo in goede conditie. Elk moment zijn ze te leveren om waar dan ook ter wereld tot bloei te komen. Dat geeft veel werk in de winter, vroeger een stille tijd in de bollensector”.

De lelie is vooral in trek omdat het vermeerderen ervan gemakkelijker is dan bij de tulp. Dat leidt tot een grote variatie in vorm en kleur. Commercieel is dat aantrekkelijk. Initiatieven voor bloembollenteelt in Midden-Europa hoeven volgens de Kavb geen bedreiging te zijn voor Nederland. Zandbergen: „We kunnen landen zoals Polen juist helpen bij het opzetten van de teelt. Dat is mogelijk door bijvoorbeeld joint ventures. Nederland moet wel het kenniscentrum voor de boUenteelt blijven”.

Middelpunt

Als middelpunt van de Nederlandse bollensector wil de Kavb Zuid-Holland handhaven. „De boUenteelt komt ook in de kop van Noord-Holland en in de andere provincies voor, maar de concentratie van alles wat met de bollen heeft te maken, is toch Zuid-Holland. Dan gaat het niet alleen om de telers, maar ook om de veiling, de handel, het onderzoek en de promotie. Die bundeling van activiteiten maakt onze sector sterk”, stelt Zandbergen vast.

Ruimtegebrek in de Randstad bemoeilijkt de verdere groei van de bol lenteelt. Bedrijfsverplaatsingen naar andere regio’s zijn nog zeldzaam. Zandbergen: „Dat heeft te maken met die typische boUencultuur in het westen van het land. Wél sluiten telers contracten in ander regio’s. Er zijn nogal wat akkerbouwers die voor hen bollen gaan telen”.

De bollentelers zijn met de overheid overeengekomen hoe ze de belasting van het milieu kunnen terugbrengen. Zandbergen: „Bedrijfsaanpassingen om aan de voorwaarden te voldoen, leveren de nodige probelemen op. Zo is er nog wat onderzoek nodig. Toch zijn er al grote aanpassingen in de spuit- en bemestingstechniek doorgevoerd. En nog steeds is onze sector bezig met innovaties ten behoeve van het milieu”.

De problematiek van het tekort aan seizoenkrachten om in de zomer bollen te rapen, behoort volgen de Kavb zo goed als tot het verleden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Tulp blijft langer houdbaar door veranderde teelttechniek

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken