Bekijk het origineel

Ook Kohl wil lagere Duitse EU-bijdrage

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ook Kohl wil lagere Duitse EU-bijdrage

2 minuten leestijd

BRIJSSEL - Duitsland draagt naar verhouding te veel bij aan de Europese begroting. Dat heeft bodskanselier Kohl gezegd in een interview met de televisiezender ZDF. „Onze huidige bijdrage is te hoog. Daar moeten wij iets aan doen”, aldus Kohl.

Een week geleden zei de minister van financiën, Waigel, hetzelfde in een interview met het weekblad Der Spiegel. Hij stelde dat Duitsland na de hereniging niet meer de welvarendste lidstaat van de Europese Unie (EU) is en daarom ook minder zou moeten betalen. Bonn betaalt nu 0,6 procent van het bruto nationaal product (bnp) en dat zou 0,4 procent moeten worden. Concreet betekent dit dat de Duitse bijdrage aan de EU-kas van 20 miljard mark (22,5 miljard gulden) met 7 miljard mark (7,9 miljard gulden) wordt verminderd.

De bijdrage aan de Europese kas is de laatste maanden een politiek thema in Duitsland, zowel voor de regeringspartijen als voor de oppositie. Het gaat daarbij om de zogeheten nettobijdrage; dat wil zeggen de reguliere bijdrage van Bonn min wat de Europese Unie (EU) weer terugbetaalt in de vorm van steun uit de structuurfondsen.

Een woordvoerder van de Europese Commissie reageerde negatief. „Men spreekt niet over nettobijdragen”, aldus woordvoerder Daman.

Maar bondskanselier Kohl klinkt optimistischer. „Wij moeten proberen de Duitse bijdrage omlaag te brengen. Ik heb al veel kunnen reahseren en ik hoop dat wij hier ook iets bereiken”. De financiering van de Europese Unie komt over twee jaar automatisch aan de orde want dan lopen de huidige afspraken daarover af.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Ook Kohl wil lagere Duitse EU-bijdrage

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken