Bekijk het origineel

Hevige rellen in Denemarken bij herdenking Hess

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Hevige rellen in Denemarken bij herdenking Hess

Neonazi’s en autonomen slaags

4 minuten leestijd

ROSKILDE (ANP) - De RudoIf-Hessmars in het Deense Roskilde heeft zaterdag ten westen van Kopenhagen tot hevige botsingen geleid tussen antifascisten en oproerpditie. Kort voor de geplande mars arresteerde de politie 24 neonazi’s en twintig tegendemonstranten. De ongeveer 150 neonazi’s uit diverse landen hielden hun herdenkingsmars op het laatste moment niet in Roskilde maar in Koge.

Ongeveer 800 politiemensen hadden zaterdagochtend de binnenstad van Roskilde hermetisch afgesloten om een botsing tussen neonazi’s en antifascisten te voorkomen. De neonazi’s verzamelden zich in Greve, waar het hoofdkwartier van de nationaal-socialistische partij DNSB is gevestigd. De groep zou rond het middaguur naar Roskilde vertrekken voor de herdenking van Rudolf Hess, in de jaren dertig de plaatsvervanger van Hitler, die gisteren precies tien jaar geleden overleed.

Onder hen bevonden zich de Nederlandse CP’86-voormannen M. Freling en S. Mordaunt alsmede E. Homan, de leider van het Aktiefront Nationale Socialisten. Verder waren er neonazi’s uit Zweden, Duitsland, Denemarken en Groot-Brittannië. De neonazi’s hadden van de Deense autoriteiten toestemming gekregen om in Roskilde een demonstratie te houden,

Rassenstrijd

Maar de rechtsextremisten besloten halverwege de reis in Olby uit de trein te stappen, omdat de autonomen een tegendemonstratie hadden aangekondigd. Op het station van Olby raakten de neonazi’s slaags met de oproerpolitie. De met nazi-symbolen uitgedoste neonazi’s kregen ten slotte toestemming een mars door Olby te houden.

Van Olby gingen de Hess-aanhangers naar Koge. De neonazi’s werden op het marktplein toegesproken door het Rotterdamse gemeenteraadslid Freling, die Hess „de belangrijkste persoon in de geschiedenis” noemde. S. Mordaunt riep tijdens een bijeenkomst op tot een rassenstrijd voor een blank Europa. Na de toespraak van Mordaunt vertrok het gezelschap weer naar het treinstation waar het tot een treffen kwam met antifascisten, gesteund door de plaatselijke bevolking. Vele van de in zwarte en bruine hemden gestoken nazi’s droegen borden met zich mee met de tekst: „Racist? Ja!”

Woedende omstanders gooiden een paar flessen naar de rechts-extremisten toen deze in de trein stapten. De neonazi’s antwoordden met een regen van flessen, waarna ze door de politie in de trein werden gedreven. „Het is allemaal tuig”, aldus een inwoner van Koge die zijn naam niet wilde noemen.

Uiteindelijk lukte het de neonazi’s naar Greve terug te keren, waar zij zich terugtrokken in het hoofdkwartier van de nationaal-socialistische partij DNSB. Zo’n zeshonderd antifascisten kwamen eveneens naar Greve, waar een veldslag uitbrak met de politie. De oproerpolitie had inmiddels een kordon rond het extreem rechtse hoofdkwartier gelegd. Het regende stenen van de kant van de autonomen die het hoofdkwartier wilden bestormen. De politie verdreef hen uiteindelijk met traangas. Daarna keerde de rust weer.

Aan de grens stuurde Denemarken nog drie Duitse neonazi’s terug. In Kopenhagen zijn vier neonazi’s opgepakt. Zij hadden benzinebommen bij zich.

Demonstratieverbod

Ook in Duitsland zorgde de herdenking van Rudolf Hess voor problemen. Met een grootschalige inzet voorkwam de politie tijdens de weekwisseling dat rechtsextremisten de tiende sterfdag van Hess zouden aangrijpen voor het houden van betogingen en demonstraties. Over het hele weekeinde arresteerde de politie zeker 410 neonazi’s. Sommigen hadden steekwapens en propagandamateriaal bij zich. Zaterdag waren er al tweehonderd opgepakt. Ook circa zeventig antifascisten gingen in de boeien.

Vooral in de deelstaten Hessen en Thüringen was veel politie op de been. In Niedersachsen gingen 150 neonazi’s de cel in die het voor heel Duitsland geldende demonstratieverbod voor de Hess-sterfdag hadden geschonden. In Königslutter in Noord-Duitsland arresteerde de politie zestig neonazi’s toen zij bij een kathedraal wilden betogen.

In het Duitse Halle kwam het tot een confrontatie tussen linkse demonstranten en neonazi’s. Vijf linkse demonstranten, onder wie een leider van de PDS, de voormalige Oost-Duitse communisten, werden gearresteerd wegens het aanzetten tot geweld. Ook de leider van de neonazi’s, Konrad Roock, werd gearresteerd, om te voorkomen dat de herdenking zou worden voortgezet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Hevige rellen in Denemarken bij herdenking Hess

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken