Bekijk het origineel

Ingrijpende begroting op komst in Frankrijk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ingrijpende begroting op komst in Frankrijk

Linkse coalitie wil jeugd aan baan helpen

2 minuten leestijd

PARIJS (ANP) - Franse premiers regeren normaal gesproken vanuit het majestueuze Magtinon-paleis, in hartje Parijs. Lionel Jospin verkoos de afgelopen dagen echter zijn tweede residentie La Lanteme bij Versailles om te werken aan de eerste begroting van de linkse coalitie van socialisten, communisten en groenen. De ministerraad vergadert er vanaf deze week over.

In een brief aan zijn ministers gaf Jospin aan waar de financiële mogelijkheden liggen. Die zijn beperkt. Frankrijk moet tientallen miljarden guldens bezuinigen wil het over twee jaar kunnen toetreden tot de Economische en Monetaire Unie.

Ingrijpende maatregelen zijn nodig. Bovendien heeft de linkse coalitie beloofd de grote jeugdwerkloosheid aan te pakken. Het plan, dat de komende vijf jaar tijdelijk werk biedt aan 700.000 jongeren, is in de maak en wordt binnenkort bekendgemaakt. Kosten: circa 3,5 miljard gulden.

Het aantal ambtenaren zal wordenbevroren of verminderd,daar valt het nodige op, te verdienen, want 40 procent van de belastingmiddelen gaat op aan lonen en uitkeringen. Jospin staan het komend najaar harde onderhandelingen met de ambtenarenbonden te wachten.

De ‘winnares’ van deze begroting is de populaire Martine Aubry, de minister voor werkgelegenheid. Het budget van haar ministerie stijgt flink, mede in verband met het jeugdwerkplan. De exwethouder van Lille staat voor de moeilijke opgave de uitermate hoge werkloosheid in Frankrijk (gemiddeld 12,6 procent) tot meer aanvaardbare proporties terug te brengen.

Waar haalt Jospin voor 1998 het geld vandaan? Kort voor de zomer was al een flinke verhoging van de vennootschapsbelasting aangekondigd. De regering wil daarnaast een deel van de staatsaandelen France Telecom verkopen. Ook kijkt ze naar de gigantische spaarpotten van het staatsbedrijf EDFGDF (gas en elektriciteit).

Strop

Het meest gaat bezuinigd worden op defensie. Minister Alain Richard moet rekenen op uitstel van de al aangekondigde aanschaf van 48 Rafales, de nieuwe straaljager van Dassault. Dat is een fikse strop voor de Franse vliegtuigbouwer, die al miljarden aan de ontwikkeling van de straaljager heeft uitgegeven.

Serge Dassault, een goede vriend van de gaullistische president Chirac, zal het er niet bij laten zitten. Het is de vraag wat de president,” als opperbevelhebber van het leger, doet. Chirac zal zich opwerpen als hoeder van Frankrijks veiligheid. De hervorming van het leger was een van de stokpaardjes waarmee hij twee jaar geleden de presidentsverkiezingen won. Een mooie testcase voor de nieuwe „cohabitation” in Frankrijk, de samenwerking tussen een rechtse president en een linkse regering.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Ingrijpende begroting op komst in Frankrijk

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken