Bekijk het origineel

De eindjes aan elkaar knopen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

De eindjes aan elkaar knopen

3 minuten leestijd

Mensen maken tegenwoordig makkelijker schulden dan dat In de generatie van hun ouders gewoon was. Dat geldt voor hypotheken en bedrljfskredieten, voor autofinanciering en allerlei andere vormen van consumptief krediet Rood staan bij de bank is voor velen de gewoonste zaak van de wereld geworden.

In de meeste gevallen loopt dat wel goed af, al was het In hun eigen voordeel geweest als de betrokkenen zich niet zo diep in de schulden gestoken hadden. Anderen komen in de problemen, wanneer de Inkomsten onverwacht teruglopen of minder snel stijgen dan men gedacht had.

Een kwetsbare groep zijn uiteraard de mensen op het minimumniveau. Ook al kómen zij voor grote kredieten (hypotheken etc.) niet in aanmerking, toch kunnen de schulden bij de bank, bij de nutsbedrijven, bij de woningcorporatie en bij postorderbedrijven behoorlijk oplopen, juist omdat zij geen reserves hebben, is het voor hen vrijwel onmogelijk op eigen kracht uit het schuldendal omhoog te klauteren.

Vandaar dat gemeentelijke sociale diensten de nodige pogingen ondernemen om mensen die zelfde eindjes niet aan elkaar kunnen knopen, daarbij behulpzaam te zijn. Zo gaat de Haarlemse Stadsbank in navolging van Enschede de vaste betalingen ver zorgen voor mensen met een laag inkomen en anderen die met schuldenlasten te kampen hebben.

Zij gaan er mee akkoord dat hun loon of uitkering regelrecht overgemaakt wordt naar de Stadsbank. Die zorgt dan dat alle vaste lasten (huur, ziekenfondspremie, elektriciteit gas en water) worden voldaan. Via een bankpasje kunnen zij wekelijks over het resterende huishoudgeld beschikken. Daarbij is het onmogelijk gemaakt om rood te staan.

In zekere zin worden ze hiermee onder curatele gesteld, maar een aantal mensen weet uit eigen ervaring dat dat voor hen het beste is. Zij hebben moeite met het moderne betalingsverkeer, dat nu eenmaal erg gecompliceerd en abstract is geworden. Dat vereist meer inzicht en zelfdiscipline dan zij kunnen opbrengen.

Vroeger kregen veel mensen hun loon of uitkering per week uitbetaald, en dan niet op een girorekening maar in contanten. Ook werd wekelijks de huur opgehaald en werden ook veel andere kostenposten (krant ziekenfonds) frequent afgerekend. Kwam de bodem van de portemonnee in zicht dan wist men dat de bestedingsmogelijkheden opraak ten, tenzij men bij de kruidenier om de hoek zo veel vertrouwen had opgebouwd dat die op de pof wilde leveren. Maar als die kruidenier vet-standig was en zelf ook niet in de problemen wilde komen, zorgde hij er wel voor dat de schuld niet te hoog opliep.

In het bestedingspatroon van de sociale minima zijn het vaak de hoge woonlasten die hun de das omdoen. Als die betaald zijn, blijft er vaak zo weinig over dat men daar nauwelijks van leven kan. Daarom Is het belangrijk om te voorkomen dat mensen met lage inkomens in relatief dure woningen terechtkomen. De (stijgende) lasten daarvan blijven immers als een molensteen om hun nek hangen.

Daarnaast is het niet meer dan redelijk dat ook de lagere inkomensgroepen delen in de meevaller van 4 miljard die het kabinet volgend jaar In de schoot geworpen krijgt Maar dat lost lang niet alle problemen van de sociale minima op. En ook de studenten hebben zich al gemeld om hun aandeel In de 4 miljard op te eisen. Zij hebben de laatste jaren duidelijk moeten inleveren.

De meesten van hen kunnen echter rekenen op aanvullende bijdragen van hun ouders of hebben inkomsten uit studentenbaantjes. Bovendien is het student zijn maar een kwestie van een jaar of vier (dat Is althans de bedoeling), terwijl uitkeringstrekkers vaak veel langer op de bijstand zijn aangewezen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

De eindjes aan elkaar knopen

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken