Bekijk het origineel

Echtscheidingen in opmars in ex-DDR

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Echtscheidingen in opmars in ex-DDR

2 minuten leestijd

BERLIJN (ANP) - Het aantal echtscheidingen in de voormalige DDR is vorig jaar met 26.000 bijna verdrievoudigd ten opzichte van 1991, toen nog ‘maar’ 9000 Oost-Duitse huwelijken door de rechter werden ontbonden. De zogenaamde nieuwe deelstaten van Duitsland beginnen dus meer te lijken op de voormalige DDR, die met 50.000 echtscheidingen in 1989 tot de wereldtop behoorde.

Voor de hereniging van beide Duitslanden trouwden veel stellen in de DDR heel jong, om van de staat een woning en allerlei bonussen te krijgen. Veel van deze overhaast gesloten huwelijken liepen snel weer stuk. Echtscheiding kostte naar verhouding veel minder dan in het Westen en was altijd zonder al te veel bureaucratische rompslomp mogelijk.

Na de Duitse hereniging in 1990 werd echtscheiding flink duurder, en de voormalige DDR-burgers waren niet vertrouwd met het ingewikkelde WestDuitse echtscheidingsrecht dat nu in alle deelstaten van het verenigde Duitsland van toepassing werd.

Inmiddels gaat het veel Oost-Duitsers financieel beter. Ook weet men beter de weg te vinden in de nieuwe vrijheid, die voor velen aan het begin een beetje intimiderend was. Tevens is de toegankelijkheid tot het ingewikkelde WestDuitse recht verbeterd, vooral door uitgebreide voorlichtingscampagnes.

Het gestegen aantal echtscheidingen betekent niet dat het instituut huwelijk zelf in de ex-DDR minder populair is geworden. Het aantal huwelijken daalt niet, aldus Uwe Dieckhoff, beleidsmaker voor gezinsvraagstukken van de regering van de deelstaat Berlijn in de krant Welt am Sonntag. Het hertrouwpercentage is relatief hoog. Bij bijna 50 procent van de trouwerijen in de exDDR is ten minste een van de partners al minimaal één keer getrouwd geweest.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Echtscheidingen in opmars in ex-DDR

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken