Bekijk het origineel

Kabinet handhaaft arrestatieverzoek tegen Bouterse

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kabinet handhaaft arrestatieverzoek tegen Bouterse

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Tijdens overig in het ‘torentje’ van premier Kok is het kabi-net het er gisteren over eens geworden het aanhoudingsbevel tegen de Suri-naamse ex-lerleider Desi Bouterse niet in te trekken.

De Surinaamse regering had daarom gevraagd. Bouterse, thans adviseur van staat, wordt door het Nederlandse open-baar ministerie verdacht van betrokken-heid bij de handel in drugs.

Minister Van Mierlo van buitenland-se zaken zal de regering-Wijdenbosch deze week per brief nader tekst en uit-leg over het-Nederlandse besluit geven. De kans dat hij ook nog naar Paramaribo reist om de argumenten mondeling toe te lichten, wordt door betrokkenen klein geacht.

Bij het overleg in het torentje giste-ren waren, behalve premier Kok en Van Mierlo, de ministers Sorgdrager van justitie, Dijkstal van binnenlandse za-ken, Voorhoeve van defensie en Pronk van ontwikkelingssamenwerking aan-wezig. Volgens ingewijden was het doorslaggevende argument voor het ka-binet dat er tegen Bouterse sterke ver-moedens van betrokkenheid bij drugs-handel bestaan. Het recht moet dan zijn loop hebben. Een justitiële kwestie moet niet verder verpolitiseerd worden, zei Kok afgelopen vrijdag al op zijn persconferentie.

Sorgdrager benadrukte gisteren dat zij regelmatig contact heeft onderhou-den met haar Surinaamse collega Paul Shak Shie en hem in april heeft inge-licht over het verzoek van Nederland aan Interpol een internationaal aanhou-dingsbevel tegen Bouterse uit te vaardi-gen. Wijdenbosch heeft tot nu toe vol-gehouden dat Suriname het initiatief van Den Haag uit de krant moest verne-men.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Kabinet handhaaft arrestatieverzoek tegen Bouterse

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken