Bekijk het origineel

Ouderen tevreden over openbaar vervoer

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ouderen tevreden over openbaar vervoer

Noord-Hollandse bus laat te wensen over

3 minuten leestijd

HAARLEM - Ouderen uit de gehele provincie Noord-Holland zn over het algemeen tevreden over het openbaar vervoer. Alleen bejaarden die in de minder goed bereikbare gebieden wonen, zn ontevreden over de InvaUteit van de bussen.

Dit is de conclusie van de Enquête Openbaar Vervoer onder Ouderen, die gisteren aan de provincie is overhandigd. Ruim duizend bejaarden, leden van drie ouderenbonden, deden mee aan de enquête. Uit de meting blijkt dat er behoefte is aan beter aanvullend openbaar vervoer, zoals treintaxi’s, belbussen en gehandicaptenvervoer.

Het Platform Ouderenbonden en Vakbonden Noord-Holland/Amsterdam willen met behulp van de resultaten actie ondernemen in gebieden waar het openbaar vervoer nog te wensen overlaat. De te hoge in- en uitstap in bussen hindert veel ouderen. Ze zijn ook minder tevreden over de frequentie van de bussen, de kwaliteit van bushaltes en wachtruimtes en de verwarming en, ventilatie in de bussen.

De enquête wijst uit dat ongeveer 80 procent van de ouderen uit de minder goed bereikbare gebieden afhankelijk is van bus, taxi of trein. Dat is volgens D. Sonderwal, voorzitter van het platform, „een teken aan de wand. Het is verstandig dat de provincie betrokken wordt in het overlegorgaan. De provincie moet ervoor zorgen dat het openbaar vervoer voor alle burgers toegaiikelijk is”.

Gedeputeerde B. Verburg (CDA) zei het overleg „graag” voort te zetten, „maar we willen het wel verbreden door meer doelgroepen erbij te betrekken”. Hij dacht aan de instelling van een reizigerspanel.

A. Hooijmaaijer van het Regionaal Orgaan Amsterdam (ROA) gaat samen met de provincie de verkeers- en vervoerskar trekken. Hiermee wil hij de bureaucratie in Den Haag omzeilen. „Het is toch vreemd dat we voor elke nieuwe bushalte in een dorpje naar de minister moeten stappen om te vragen of dit mogelijk. Dat kunnen we ook zelf. Tot nu toe gingen er zeven jaren voorbij tot er iets gerealiseerd kon worden. Wij kunnen dat binnen een jaar”, beloofde Hooijmaaijer.

Raadsel

Dat de enquêteur, stagiair Vincent Kuipers, concludeert dat ouderen over het algemeen tevreden zijn over het openbaar vervoer is voor Hooijmaaijer een raadsel. „Ik geloof het niet. Ouderen klagen wel minder. Ik merk het bij mijzelf: hoe ouder je wordt, hoe minder scherp je reageert”.

Dat ouderen niet goed op de hoogte zijn van het Aanvullend Openbaar Vervoer is volgens de enquêteur te wijten aan de onbekendheid hiervan. Hij raadt het platform aan te zorgen voor betere voorlichting. Om inzicht in de problematiek te krijgen, moet er een nieuwe gerichte enquête worden uitgevoerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Ouderen tevreden over openbaar vervoer

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken