Bekijk het origineel

Bonn bespreekt holocaust-uitkering

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bonn bespreekt holocaust-uitkering

Oost-Europese joden tot nu toe bij compensatie achtergesteld

2 minuten leestijd

BONN (AP) - Onder druk van Amerikaanse Congresleden en joodse organisaties heeft de regering in Bonn gisteren besprekingen hervat over een financiële uitkering voor overlevenden van de holocaust in Oost- en Midden-Europa. De tweedaagse zitting is de jongste van een serie besprekingen waarmee na 1990 is begonnen.

Duitsland heeft joodse overlevenden van de nazi-kampen in het Westen ongeveer 100 miljard mark uitgekeerd, maar hun lotgenoten achter het vroegere IJzeren Gordijn waren niet in staat compensatie te eisen.

Na de Duitse hereniging en de val van het communisme bood Bonn de overlevenden in Rusland en de andere landen van het vroegere Sowjetblok een eenmalige uitkering, maar joodse organisaties en hun medestanders menen thans dat zo’n formule ontoereikend is.

De algemeen secretaris van het Joods Wereldcongres (WJC), Israel Singer, wijst erop dat het om een dringende aangelegenheid gaat, aangezien de gemiddelde leeftijd van de overlevenden ruim 80 is. Singer, die optreedt als de voornaamste vertegenwoordiger van joodse organisaties bij de besprekingen, zei dat het al „vijf over twaalf’ is.

Van de regering in Bonn wordt geëist dat zij de overlevenden uit het voormalige Sowjetblok gelijkstelt aan die in het Westen, dat wil zeggen dat zij in aanmerkingen moeten komen voor een maandelijkse uitkering tvan zo’n 500 mark (ruim 550 gulden). De schattingen over het aantal mensen die hiervan zouden kunnen profiteren, lopen uiteen van 15.000 tot 40.000. De joodse delegatie telt voor de eerste maal een lid uit het voormalige Oostblok: Alexander Bergmann, een jood die vier jaar in een concentratiekamp zat. Bergmann is afkomstig uit Letland, dat in totaal 82 overlevenden van de holocaust telt.

Open brief

De critici hebben aangevoerd dat Duitsland wel de ruim één miljoen Duitsers die dienst deden in de Wehrmacht, onder wie verdachten van oorlogsmisdrijven, een pensioenuitkering geeft, terwijl veel nazi-slachtoffers in Oost- en Midden-Europa in het geheel geen compensatie ontvangen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Bonn bespreekt holocaust-uitkering

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken