Bekijk het origineel

Stroomvoorziening in Mir weer op peil

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Stroomvoorziening in Mir weer op peil

Reparatie Spektr-module kan van start

2 minuten leestijd

(DPA/ANP/Belga) - De stroomvoorziening in de Mir is weer op peil. De kosmonauten aan boord van het Russische ruimtestation Mir slaagden er gisteren in het automatische positioneringssysteem te herstellen. Met een complex stelsel van twaalf wieltjes is de Mir in staat zijn zonnepanelen naar de zon te richten en zo maximale energie te krijgea

, De automatische stabilisering was maandag uitgevallen door een storing in de centrale boordcomputer. Die was dinsdag al gerepareerd. Nu de stroomvoorziening weer normaal verloopt, gaan de kosmonauten zich erop voorbereiden de beschadigde Spektr-module in te gaan.

Volgens het vluchtleidingscentrum beginnen zij op zijn vroegst morgen of zaterdag de aansluiting van de stroomkabels tussen de module en het moederstation te herstellen. Deze reparatiewerkzaamheden nemen naar schatting vijf uur in beslag.

De Spektr-module liep op 25 juni grote schade op toen een koppeling van het Progress-vrachtruimteschip met de Mir mislukte. Het schip sloeg een gat in de Spektr en ramde een zonnepaneel. De bemanning moest alle contact met de module verbreken, waardoor ook de andere zonnepanelen van de Spektr werden uitgeschakeld en problemen ontstonden met de stroomvoorziening.

Nonsens

In Moskou verklaarde de Russische onderminister van financiën, Vladimir Petrov, dat de Mir volgend jaar uit de ruimte wordt gehaald. Het was onduidelijk namens wie Petrov sprak. Russische en buitenlandse ruimtevaartcentra reageerden verbaasd. „Een van de woordvoerders betitelde de uitlatingen van de onderminister als complete nonsens.

Volgens Russische ruimtevaartfunctionarissen blijft de Mir functioneren totdat in 1999 het internationale ruimtestation in gebruik wordt genomen dat de VS, Rusland, Japan, Canada en de hdstaten van het Europese ruimtevaartbureau ESA volgend jaar gaan bouwen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Stroomvoorziening in Mir weer op peil

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken