Bekijk het origineel

Boekhandel overtreedt mogelijk antikartelwet

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Boekhandel overtreedt mogelijk antikartelwet

Vaste omrekenkoersen zouden niet toegestaan zijn

3 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De omrekenkoersen die boekhandelaren by het vaststellen van de prijs van geimporteerde boeken gebruiken, zijn mogelijk strijdig met het Besluit horizontale prijsbinding. Deze antikartelwet verbiedt een bedrijM onderlinge prijsaHpraken te maken. Het is echter aan de rechter om vast te steillen of dit het geval is.

Die waarschuwing heeft minister Wijers van economische zaken, mede namens staatssecretaris Nuis van cultuur, naar nu blijkt afgelopen vooijaar afgegeven. Hij deed dit in de aanbiedingsbrief bij de ontheffing op de verticale prijsbinding. Deze prijsafspraak, die geldt tussen de uitgevers en de boekverkopers, moet de vaste prijs van boeken tot 2005 garanderen.

Laconiek

De aanbiedingsbrief van Wijers wordt morgen ingebracht tijdens de „ voortzetting van het kort geding van de j Koninklijke Vereeniging ter bevorde’ ring van de belangen des Boekhandels (KVB) tegen Free Record Shop. De cdverkoper wordt gedaagd omdat hij in december 1995 met boeken onder de vaste prijs stuntte. Free Record Shop wil de rechter uitdagen de prijsafspraken te verbieden.

Advocaat H. Bousie van Free Record Shop bevestigde gisteren het standpunt van de bewindsman en een nog veel verder gaande mening van een ambtenaar van Economische Zaken te gebruiken in zijn strijd tegen het boekenkartel. Directeur A. Hulskamp van de KVB reageerde laconiek op deze inzet. „Dit heeft niets met de zaak-Free Record Shop te maken. Ik ben benieuwd hoe hij dat morgen wil serveren”.

Slepend geding

Boekhandelaren gebruiken de omrekentabellen om te voorkomen dat irnportboeken tegen verschillende prijzen in de winkel liggen. Dit zou in strijd zijn met het handelsreglement, dat juist vaste prijzen oplegt. Omdat er hierbij echter mogelijk sprake is van een horizontale afspraak (tussen de boekhandelaren onderling), zou een rechter er een streep door kunnen zetten.

In het slepende geding tegen de cdketen staat de vraag centraal of het handelsreglement van de KVB al dan niet geldig is. Hoewel Nederlandse bewindslieden jaar in jaar uit ontheffingen hebben verleend, heeft de Europese Commissie zich nooit definitief over het kartel uitgesproken. Het Hof in Luxemburg heeft na vragen van de Amsterdamse rechtbank geoordeeld dat het kartel voorlopige geldigheid heeft, behalve als tussentijdse wijzigingen hebben geleid tot een verzwaring van het reglement. Het hof tekende erbij aan dat als zo’n ingreep de „economie” van het kartel ongemoeid zou laten, alleen die verzwaring niet langer door de voorlopige geldigheid wordt gedekt.

Volgens de KVB is het uit 1962 stammende reglement nooit verzwaard, wel versoepeld. Free Record Shop daarentegen meent dat er in één geval zeker sprake is geweest van een verzwaring. Het gaat hier om de maatregel van de KVB om de adviesprijs van buitenlandse boeken voortaan ook als vaste prijs te laten gelden. Volgens de boekenbranche betrof dit echter een verduidelijking van een al lang geldende praktijk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Boekhandel overtreedt mogelijk antikartelwet

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken