Bekijk het origineel

Rotterdam dubt over stadsprovincie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Rotterdam dubt over stadsprovincie

Gemeentebestuur stuurt brief aan staatssecretaris

2 minuten leestijd

ROTTERDAM - Als het huide kabinetsvoorstel voor de vorming van de stadsprovincie Rotterdam niet wordt aangepast in de vorm die Rotterdam wil, zal deze gemeente niet meewerken aan de vorming ervan.

Dat zei wethouder H. J. Simons gisteren tijdens een persconferentie waarop hij een toelichting gaf op een 25 kantjes tellende brief van Rotterdam die aan de staatssecretaris voor binnenlandse zaken is overhandigd.

De Rotterdamse wethouder zei weinig hoop te koesteren dat het kabinet alsnog de Rotterdamse visie zal volgen. Volgende week debatteert de Tweede Kamer over de toekomst van de stadsprovincie Rotterdam. „Als die er in de nu voorgestelde vorm moet komen, is het beter om er voorlopig maar helemaal van af te zien. Dan is het beter de regionale samenwerking zoals die de laatste jaren is opgebouwd gewoon voort te zetten. Je doet iets goed, of je doet het niet”, zei Simons.

Hij hekelde in zijn toelichting op de brief aan de staatssecretaris de compromissen waaruit het huidige voorstel voor de vorming van een stadsprovincie is opgebouwd. „Een nieuw grootstedelijk bestuur heeft voldoende bevoegdheden nodig. Anders kan het nog geen deuk in een pakje boter schieten”, aldus wethouder Simons.

Fors takenpakket

In de brief vraagt Rotterdam nadrukkelijk aandacht voor de bestuurlijke, organisatorische en financiële consequenties van een nieuw grootstedelijk bestuur voor de regio Rotterdam. Men wil vasthouden aan een vorm van grootstedelijk bestuur waarbij de gemeenten -en dus ook de gemeente Rotterdameen fors deel van hun taken en bevoegdheden overhevelen naar het regionale niveau. „In hèt huidige voorstel houdt de gemeente Rotterdam een fors takenpakket met bijbehorende ambtelijke apparaten. Daardoor vrezen wij dat Rotterdam een overheersende invloed binnen de regio zal behouden”, zei Si-’ mons. Daarnaast verwachtte hij dat de door het kabinet voorspelde efficiencywinst bij het huidige voorstel onhaalbaar is. Volgens hem zijn er eerder hogere kosten te verwachten.

Onverteerbaar

Absoluut onverteerbaar vindt Rotterdam het achterwege blijven van een regionaal grondbedrijf, maar daarin verschilt het van mening met de overige gemeenten in de stadsregio. Rotterdam verzet zich ook tegen een kwartiermaker die de stadsprovincie moet gaan voorbereiden. „Je stapt toch niet in een rijdende trein als je niet weet waar die naar toe gaat”, schamperde Simons.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Rotterdam dubt over stadsprovincie

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken