Bekijk het origineel

’t Weegje

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

’t Weegje

2 minuten leestijd

Van Zevenhuizen tot Gouda, het was één groot moeras. Een deel daarvan is het huidige natuur- en recreatiegebied ‘t Weegje bij Reeuwijk. Het ligt langs de rivier de Gouwe. Aan de overkant van de spoorbaan is de Oostpolder zichtbaar.

’t Weegje is 57 hectare groot én bestaat uit een natuurpias, graslanden, moeraslanden en gevarieerde beplanting. De Alpher Wetering en de Oude Alpher Wetering doorklieven het gebied, samen met tal van andere sloten en slootjes. Het parkeerterrein is bereikbaar via de Noord Ringdijk.

De Reeuwijkse Plassen, vlakbij, zijn bekend genoeg, maar ook ‘t Weegje is een ontdekkingstocht waard. Dat kan op de fiets, maar bijvoorbeeld ook door een wandeling over het natuurpad. Bij het recreatie schap en in café-restaurant ‘t Praathuis (bij het parkeerterrein) is een boekje verkrijgbaar waarin tijdens de wandeling allerlei wetenswaardigheden over de natuur en het landschap gelezen kunnen worden.

Wandelen kan ook op de andere graspaden. Het gebied is duidelijk gericht op ‘rustige recreatie’, zoals picknicken, vissen en kanoën. Bij de roeibotenhaven mag gezwommen worden. Bij ‘t Praathuis kunnen roeiboten worden gehuurd en daar zijn ook dagvergunningen voor vissers te koop. De twee vissteigers zijn geschikt voor mindervaliden.

’t Weegje is startpunt voor diverse kanoroutes door de Zuidplaspolder. Via de Alpher Wetering en de Ringvaart zijn zelfs de Rottemeren bereikbaar. Op verschillende plaatsen zijn kanosteigers gebouwd. Er worden geen kano’s verhuurd.

Met fraaie bochten slingert de Wilhelminakade zich door het natuurgebied. Tussen deze kade en de Gouwe is een klein recreatiegebied ingericht, met onder meer een parkeerterreintje en paddenpoelen. Vanaf de kade langs de Gouwe zijn de boten zichtbaar die wachten totdat de spoorbrug geopend wordt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

’t Weegje

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken