Bekijk het origineel

Hevige gevechten in noorden Sri Lanka

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Hevige gevechten in noorden Sri Lanka

Regeringsleger stuit op felle weerstand

2 minuten leestijd

COLOMBO (AP) - In het noorden van Sri Lanka werd gisteravond fel gevochten tussen Tamil-rebellen en een grote legermacht die in het kader van een nieuw offensief probeert de strategische plaats Puliyankulam te omsingelen.

De regeringstroepen moesten zich halverwege de dag onder druk van de felle tegenstand opnieuw groeperen en hadden bij het invallen van de duisternisweinig terreinwinst geboekt. De Tamil-rebellen bestoken de oprukkende regeringstroepen al drie dagen met mortieren en machinegeweren en bij de gevechten van gisteren zijn zeker 46 militairen gesneuveld en 262 gewond geraakt. Hoeveel slachtoffers waren gevallen onder de rebellen was niet bekend.

Het leger heeft 20.000 man naar het noorden gestuurd om een route over land veilig te stellen naar het schiereiland Jaffna, dat het vorig jaar grotendeels heeft veroverd op de rebellenbe weging Tamil Tijgers. De troepen op Jaffna kunnen echter alleen via de lucht of over zee worden bevoorraad.

Luchtsteun

Het nieuwe offensief, dat op 13 mei begon, heeft meer dan 2.000 levens gekost en het leger heeft nog maar een kwart van de beoogde weg in handen. De militairen worden gehinderd door gebrek aan luchtsteun. Nadat de rebellen woensdag raketten hadden afgeschoten op twee vliegtuigen zijn de militairen huiverig geworden om gevechtshelikopters in te zetten. De vliegtuigen werden niet geraakt, maar de afgelopen twee jaar heeft de luchtmacht twaalf toestellen boven Tamil-gebied verloren. Zeker drie werden neergehaald met Amerikaanse Stinger-raketten, die de Tamil Tijgers hebben overgenomen van Afghaanse guerrillastrijders. In totaal zijn al meer dan 50.000 doden gevallen bij de burgeroorlog die in 1983 uitbrak tussen de Singhalese meerderheid en de Tamil-minderheid (18 procent).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Hevige gevechten in noorden Sri Lanka

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken