Bekijk het origineel

Bradbury, maker eerste atoombom, in VS overleden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bradbury, maker eerste atoombom, in VS overleden

Om proeven op burgers bekritiseerd

2 minuten leestijd

LOS ALAMOS (AP) - Norris Bradbury, de fysicus die leiding gaf aan het team dat de eerste atoombom in elkaar zette, is woensdagavond op 88-jarige overleden. Bradbury begon in 1944 aan het zeer geheime Manhattan-project, waarmee een jaar later de eerste atoombom tot stand werd gebracht.

De assemblage van deze bom werd onder Bradbury’s leiding afgerond op 13 juli 1945. Drie dagen later werd die tot ontploffing gebracht bij een proef in het zuiden van New Mexico. Nauwelijks een maand later, op 6 augustus, werd een atoombom afgeworpen boven het Japanse Hiroshima. Vervolgens was Nagasaki aan de beurt. Kort daarop capituleerde Japan.

Bradbury zag de explosie van de allereerste atoombom vanaf een heuvel op ruim vijftien kilometer afstand. „Het meest indrukwekkende was natuurlijk het hcht”, zei hij in 1985 in een interview met The Associated Press. „Het was een zeer, zeer helder licht, net zo helder als daglicht”.

Over de ethische kanten van de ontwikkeling van het massavernietigingswapen zei Bradbury dat het bombarderen van Japan „waarschijnlijk een tot twee miljoen levens heeift gered. Een invasie in Japan zou veel meer doden tot gevolg hebben gehad”.

Bradbury was van 1945 tot 1970 directeur van het Nationale Laboratorium van Los Alamos in New Mexico. Hij volgde J. Robert Oppenheimer op en was de langstdienende directeur van het lab.

Kernproeven

„Oppenheimer was de oprichter van dit laboratorium. Bradbury was zijn redder”, verklaarde onderzoeker Louis Rosen in 1983. Bradbury stond ook bloot aan kritiek. In het boek “De mythen van augustus” van voormalig congreslid Stewart Udall, dat in 1994 verscheen en zeer kritisch was over de manier waarop de Amerikaanse regering omging met de atoombom, wordt Bradbury opgevoerd als de leidende figuur achter de grootschalige kemproeven in de Nevada-woestijn, waarmee burgers zijn blootgesteld aan radioactieve straling.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Bradbury, maker eerste atoombom, in VS overleden

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken