Bekijk het origineel

Philip Morris erkent schadelijkheid roken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Philip Morris erkent schadelijkheid roken

Florida wil 25 miljard van tabaksindustrie

2 minuten leestijd

WEST PALM BEACH (KRF/RTR/AFP) - De ondervraging van de bestuursvoorzitter van de grootste Amerikaanse sigprettenfobrikant heeft gisteren v(%ens advocaten een doorbraak ofdeverd in de slqiende zaak die t n de tabaksindustrie is aangespannea GeoJB&y Bible van Hiilip Morris eriende dat honderdduizend Amerikanen „(%dijk” zijn overieden aan de gevoln van het ndcen.

De topman deed deze uitspraak tijdens een bijna twee uur durend verhoor door de openbaar aanklager in een vooronderzoek. Dit vooronderzoek vindt plaats in het kader van de schadevergoeding van 12,3 nuljard dollar (ƒ 25,5 miljard) die Florida heeft geëist. De Amerikaanse deelstaat stelt de tabaksindustrie verantwoordelijk voor de kosten die zijn zorgsector heeft moeten maken in verband met ziekten die door roken zouden zijn veroorzaakt.

Grote gevolgen

De advocaat Ron Motley, die namens de Amerikaanse overheid optreedt, is van mening dat de verklaring van Bible grote gevolgen kan hebben. Hij is de eerste ‘captain of industry’ die vermeende schadelijke gevolgen van roken toegeeft. Tot nu toe had alleen Bennett LeBow, die aan het hoofd staat van Liggett Group, de kleinste van de vooraanstaande fabrikanten in de VS, verklaard dat roken verslavend werkt en de dood tot gevolg kan hebben. Alle anderen hebben een dergelijk verband altijd tegengesproken.

Volgens cijfers van de Amerikaanse gezondheidssector sterven elk jaar 450.000 Amerikanen aan de gevolgen van roken en meeroken.

Sluiten

Overigens stelde Bible nadrukkelijk niet te geloven dat roken longkanker veroorzaakt. Mocht zijn wetenschappelijk team hem vertellen dat dat wel het geval is, „dan zou ik de fabrieken ogenblikkelijk sluiten om de zaak beter in de hand te krijgen”.

Het best verkochte merk van Philip Morris is Marlboro. Daarnaast voert dit concern in zijn drankendivisie onder meer het biermerk Miller en in zijn voedingsmiddelentak het merk Kraft.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Philip Morris erkent schadelijkheid roken

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken