Bekijk het origineel

Wereldwijd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Wereldwijd

4 minuten leestijd

Brand in Rheine

RHEINE (AP) - Een 17-jarige etnische Albanees heeft tegenover de politie bekend dat hij de brand heeft gesticht waarbij in de nacht van dinsdag op woensdag in Rheine, dicht bij de Nederlandse grens in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, zeven personen om het leven zijn gekomen. Officier van justitie Wolfgang Schweer zei dat de uit de Servische provincie Kosovo afkomstige jongeman tot voor kort omgang had met de 20-jarige dochter van de door de brand getroffen familie van uit Rusland geëmigreerde etnische Duitsers. Hij heeft gezegd te hebben gehandeld uit woede over het feit dat zij de verhouding had uitgemaakt. De ex-vriendin, vier andere kinderen in de leeftijd van 10 tot 16, de 42-jaiige moeder en de grootvader verloren bij de brand het leven.

Moord

SULMONA (AP) - De Italiaanse politie heeft gisteren in de bergen ten oosten van Rome de lichamen gevonden van twee vrouwen die een dag eerder werden doodgeschoten. De politie heeft een schaapherder gearresteerd en aangeklaagd wegens verkrachting en moord. De slachtoffers waren de 23-jarige Diana OHvetti en de evenoude Tamara Gobbo. Een derde vrouw, de 21-jarige Silvia Olivetti, raakte naar eigen zeggen buiten bewustzijn na door de dader, een man op een paard, in de maag te zijn geschoten. Ze hep na te zijn bijgekomen naar Sulmona, een tocht van zes uur. Ze zei toen ze bijkwam te hebben gezien hoe de man haar zus verkrachtte. De drie vrouwen maakten een trektocht in de Abruzzen, een gebied tussen Rome en de Adriatische Zee, toen ze werden aangevallen.

Conflict

MINSK (AP) - Het conflict tussen Moskou en Minsk over de in Wit-Rusland gevangenzittende Russische televisiejoumalisten is gisteren geëscaleerd. Moskou waarschuwde dat de voorgenomen unie met Wit-Rusland niet doorgaat, waarna de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko Rusland van „chantage” beschuldigde en terugkwam op zijn belofte om de vier gevangen journalisten vrij te laten. De vier medewerkers van het station ORT werden een week geleden bij de grens tussen Wit-Rusland en Litouwen opgepakt omdat ze die grens illegaal zouden hebben willen oversteken. Het was de tweede keer in enkele weken tijd dat een ORTploeg in een Wit-Russische cel belandde.

Aids-test

JERUZALEM (AP) - Het Israëlische leger heeft gisteren toegegeven in het geheim Ethiopische rekruten en andere „risicogroepen” te testen op aids. De enige afgevaardigde van de Ethiopische joden in het parlement, Adisso Masalla, sprak over een niet te tolereren en absurde praktijk die de motivatie van de Ethiopiërs om in het leger te dienen kan schaden. De krant Yediot Ahronot meldde gisteren dat Ethiopische immigranten, homoseksuelen en andere risicogroepen door het leger getest worden. Legerwoordvoerder Simon Rothwell liet weten dat dit al jaren gebeurt en in overeenstemming met de wet is.

Politiechef

TEGUCIGALPA (AP) - Aartsbisschop Oscar Andres Rodriguez van Honduras heeft gisteren bedankt voor de eer om politiechef van zijn land te worden. Het Hondurese parlement had Andréz Rodriguez dinsdag met 126 tegen twee stemmen voor een periode van acht maanden benoemd, met de bedoeling dat hij de supervisie zou uitoefenen over de omschakehng van een militaire naar een civiele politiemacht. De parlementsleden zeiden de aartsbisschop vanwege diens „enorme morele gezag” de beste figuur te achten öm leiding te geven aan de omvorming van de door corruptie, incompetentie en wangedrag beruchte politie.

Senegal

DAKAR (AP) - Bij gevechten tussen een afscheidingsbeweging en regeringsmilitairen in Senegal zijn dertig rebellen gesneuveld, terwijl 26 militairen werden vermist, hebben plaatselijke kranten in het WestAfrikaanse land gisteren bekendgemaakt. De berichten waren gebaseerd op een communiqué dat het leger woensdagavond had uitgegeven en waarin melding werd gemaakt van gevechten, dinsdag, in Medina Mancagne, bij de zuidelijke stad Ziguinchor. Ziguinchor is de hoofdstad van de mineraalrijke regio Casamance. Sinds 1982 vecht de Beweging van Democratische Krachten van Casamance daar voor onafhankelijkheid van het gebied.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Wereldwijd

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken