Bekijk het origineel

Rechter keurt deal met kroongetuige af

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Rechter keurt deal met kroongetuige af

OM gaat hard onderuit in zaak-Karman

3 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) Het openbaar ministerie is gisteren hard onderuit gaan in de stra&aak t en Ad Karman, „4at)ongetui’ in het proces tegen Johan V., alias de Hakkelaar. De vervolgii van Kamoan is door de rechtbank ongddig veridaard.

Geen goed woord had het college over voor de afspraken die het OM met de kroongetuige heeft gemaakt. In ruil voor belastende verklaringen tegen de Hakkelaar en de zijnen zegden de officieren Teeven en Witteveen hem toe dat hij niet meer de gevangenis in hoefde, ook al zou de rechtbank hem veroordelen voor zijn eigen rol in het syndicaat van de Hakkelaar. Karman stond bekend als „chef laden en lossen” binnen de wereldwijd opererende hasjorganisatie.

Volgens de rechtbank hebben de officieren met deze afspraak de beginselen van een goede procesorde ernstig geschonden. De toezegging om de 53-jarige Karman hoe dan ook uit de cel te houden „ondermijnt de rechtskracht van rechterlijke uitspraken” en is in strijd met de wet. Ook hebben de officieren de belangen van Karman als verdachte (hij deed onder meer afstand van zijn zwijgrecht) onvoldoende gerespecteerd.

„Wurgcontract”

Twee weken geleden eiste officier Witteveen een jaar gevangenisstraf tegen Karman, waarvan de helft voorwaardelijk. Ook tijdens die rechtszitting toonde de rechtbank zich al zeer kritisch ten aanzien van de deal tussen OM en kroongetuige. Rechtbankpresident mr. M. Mastboom sprak toen van een wurgcontract. Karman, die sinds de deal door het leven gaat als beschermde getuige, woonde zijn eigen proces niet bij. Ook bij de uitspraak liet hij verstek gaan.

In een eerste reactie op het vonnis heeft het OM bij monde van parketvoorlichtster S. den Haan laten weten dat het OM niet is geschrokken van de rechterlijke afstraffing van de deal in de strafzaak tegen Karman. „We hebben altijd ingecalculeerd dat deze zaak zo zou kunnen aflopen”. Het OM zal het vonnis de komende dagen grondig bestuderen.

Een van de bezwaren van de rechtbank tegen de gewraakte deal was dat Karman tijdens de totstandkoming ervan niet werd bijgestaan door een advocaat. Volgens het OM heeft ex-garagehouder Karman er zelf voor gekozen de onderhandelingen zonder raadsman te voeren.

Johan V. en twee handlangers werden begin dit jaar mede op grond van de verklaringen van Karman veroordeeld tot jarenlange celstraffen. Het hoger beroep in de Hakkelaar-zaak dient in september.

Richtlijn

Kamerlid Koekkoek (CDA) heeft minister Sorgdrager (Justitie) om opheldering gevraagd. Hij wil onder andere weten of de uitspraak gevolgen heeft voor de richtlijn “Deals met criminelen” van het college van procureurs-generaal. Daarin staan de voorwaarden voor afspraken tussen het OM en criminele verdachten. De bedoeling is overigens dergelijke afspraken een wettelijke basis te geven. Sorgdrager heeft hiertoe een wetsvoorstel in voorbereiding.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Rechter keurt deal met kroongetuige af

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken