Bekijk het origineel

Memoires ‘mensenhandelaar’ Vogel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Memoires ‘mensenhandelaar’ Vogel

2 minuten leestijd

BERLIJN (AP) - Voor velen geldt hij als bevrijder; voor anderen is hij een mensenhandelaar. De advocaat Wolfgang Vogel uit de voormalige DDR bemiddelde tussen 1964 en 1989 in het vrijkopen door de bondsrepubliek van bijna 34.000 politieke gevallenen en 215.000 DDR-burgers die naar het Westen wilden, of moesten.

Minder bekend is de rol die deze vertrouweling van de voormalige DDRleider Erich Honecker speelde bij de ruil van spionnen tussen Oost en West tijdens de Koude Oorlog.

De journalist Norbert Poetzl van het Duitse weekblad Der Spiegel schreef met medewerking van Vogel en diens uitgebreide archief het boek “Basar der Spione”, dat gisteren werd gepresenteerd in het Berlijnse kasteel Glienicke. Poetzl concentreert zich in het boek vooral op Vogel als ‘spionnenmakelaar’. Meer dan veertig jaar geleden stapte Vogel in de spionnenruilhandel. In 1956 faeeg de destijds jonge DDRadvocaat van een medewerker van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA het aanbod spionnenruil te organiseren. In de jaren die volgden zorgde Vogel er als bemiddelaar voor dat er 150 gepakte spionnen uit 23 landen weer naar huis terug konden keren. De meeste gevallen raakten nooit bekend.

Dat de achtergronden van deze ruilhandel nu tot in detail bekend kunnen worden is te danken aan de verzamelwoede van de inmiddels bejaarde advocaat. Hij legde een omvangrijk archief met documenten aan. „Ik ben nu eenmaal een verzamelaar”, aldus de 71-jarige Vogel bij de presentatie van het boek. Hij opende zijn archief pas in 1995 voor de journalist Poetzl en samen met hem bestudeerde hij twee jaar lang de systeemkaarten, de briefwisseling met cliënten, notities over onderhandelingsstrategieën en aantekeningen voor het openbsar ministerie van de DDR, de Stasi of zijn partners in het Westen.

Op 542 bladzijden heeft Poetzl de dossiers gedocumenteerd en geanaliseerd. „Ik heb steeds geprobeerd een kritische afstand tot de held in het boek te Bewaren”, zei de Spiegel-journalist. Volgens Poetzl heeft Vogel geen enkele passage gecensureerd. Vogel is vooral te spreken over de uitleg van de verschillende mechanismen die in werking traden bij de twee politieke systemen die bij de spionnenruil betrokken waren. Volgens eigen zeggen wilde Vogel door de opening van zijn archief met zijn verleden in het reine komen. „Ik wilde zaken van mij af praten die men vroeger niet horen wilde”, aldus Vogel.

Bij de presentatie van “Basar der Spione” werd Vogel regelrecht in het zonnetje gezet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Memoires ‘mensenhandelaar’ Vogel

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken