Bekijk het origineel

Afghaanse leider omgekomen bij vliegtuigongeluk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Afghaanse leider omgekomen bij vliegtuigongeluk

Anti-Taliban-coalitie zonder premier

2 minuten leestijd

KABUL (AP) - Bij een vlituigoieluk in centraal Afjanistan zijn gisteren de nieuwe premier van de antiTaliban-coalitie, Abdul Rahim Ghaftirzai, en zes van diens medewerkers om het leven gekomen.

Het ongeluk gebeurde volgens een woordvoerder van de coalitie toen het vliegtuig van Ghafurzai wilde landen op een vliegveld bij Bamyan, 150 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Kabul.

„De baan was erg kort en het vliegtuig schoot er aan het einde van af’, zei woordvoerder Abdullah, die zoals veel Afghanen maar een naam heeft. „Alle inzittenden waren op slag dood”.

Het is onduidelijk hoeveel mensen precies aan boord waren, maar onder hen zijn in elk geval niet de vroegere minister van defensie Ahmed Shah Massoed of de Oezbeekse krijgsheer Rashid Dostum, zei Abdullah.

Ghafurzai werd amper twee weken geleden door leiders van de alliantie, die het noordelijke derde deel van Afghanistan in handen heeft, tot premier benoemd. Het had weken geduurd voordat de onderling verdeelde leiders het over zijn benoeming eens waren geworden. De vorige premier, Gulbuddin Hekmatyar, woont sinds kort in Iran, nadat zijn regering in september door de religieuze Taliban uit Kabul werd verdreven.

Abdullah zei dat het nog te vroeg is om over de vervanging van Ghafurzai te praten.

Onderling slaags

Terwijl een vliegtuig van het anti-Taliban-verbond gisteren drie bommen gooide op de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kabul, raakten groepen van het verbond onderling slaags in de stad Mazar-e-Sharif, 400 kilometer ten noorden van Kabul.

Wie in Mazar-e-Sharif tegen wie vocht, was onduidelijk. Buitenlandse hulpverleners verklaarden dat er straatgevechten waren uitgebroken nadat troepen van de Oezbeekse commandant Malik Pahlawan hadden geprobeerd aanhangers van diens in mei verdreven rivaal, Rashid Dostum, te ontwapenen. De Taüban-zender Radio Shariat meldde echter dat de aanhang van Pahlawan slaags was geraakt met de sjiitische Hezb-e-Wahadat. De Iraanse Radio Mashaad hield het op schermutselingen in de omgeving van de gevangenis van Mazar-e-Sharif die snel door de autoriteiten de kop in werden gedrukt.

Het was niet bekend hoeveel slachtoffers de strijd in het noorden had geeist. Bij de beschieting van de luchthaven van Kabul raakten twee vrouwen die stonden te wachten bij een bushalte volgens omwonenden door bomscherven lichtgewond. Het was niet duidelijk of de bommen veel schade aanrichtten op het vliegveld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Afghaanse leider omgekomen bij vliegtuigongeluk

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken