Bekijk het origineel

Vredesberaad over Burundi uitgesteld

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Vredesberaad over Burundi uitgesteld

Bemiddelaar Nyerere „te pessimistisch”

2 minuten leestijd

BUJUMBURA (AFP) - De voor maandag op de agenda staande vredesbesprekingen die een einde moeten maken aan de burgeroorlog in Burundi, gaan niet door. Dit heeft de bemiddelaar in het conflict, de Tanzaniaanse oud-president Julius Nyerere, gisteren gezegd.

Hij kwam met zijn mededeling nadat de regering van Burundi had gevraagd om uitstel van de besprekingen in de Tanzaniaanse stad Arusha. „Als Burundi niet meedoet, heeft het geen zin de bijeenkomst te houden”.

Volgens de Burundese minister van buitenlandse zaken, Luc Rukingama, is de kans op succes bij het overleg met Hutu-rebellen en politieke partijen zo klein dat hij de voorkeur geeft aan het vaststellen van een nieuwe datum. Dan kan iedereen zich beter voorbereiden, zei hij.

Volgens Rukingama wordt zijn pessimistische houding ingegeven door de opstelling van de Tanzianiaanse overheid en de bemiddelaar in het conflict, de Tanzaniaanse ex-president Julius Nyerere, „omdat die door hun verklaringen en gedragingen spanning hebben veroorzaakt tussen de twee landen, waardoor de Burundese deelname ontmoedigd wordt”. Burundi beschuldigt Tanzania er onder meer van gevrapende rebellen een toevluchtsoord te bieden.

De besprekingen moeten een einde maken aan de al vier jaar durende burgeroorlog tussen het door Tutsi’s gedomineerde leger, dat Pierre Buyoya vorig jaar aan de macht bracht, en de Nationale Raad voor de Verdediging van de Democratie (CNDD), waarin de Hutu-rebellen van de voormalige minister van binnenlandse zaken Nyangoma zijn vertegenwoordigd. Sinds oktober vorig jaar bereiden de strijdende partijen in geheime besprekingen de vredesonderhandelingen voor.

De burgerooriog begon in oktober 1993 na de moord op de in juni dat jaar gekozen Hutu-president Ndadaye. Een halfjaar later kwam Ndadayes opvolger, Ntaryamira, samen met met zijn Rwandese ambtgenoot Habyarimana om het leven bij een aanslag. In vier jaar tijd zijn er meer dan 150.000 doden gevallen.

De Burundese machthebbers hopen op opheffing van het embargo dat negen buurlanden kort na de overneming van de macht door Buyoya instelden met het doel het grondwettig gezag te herstellen. Volgens Nyerere hebben de autoriteiten in Bujumbura echter niet voldaan aan de eisen voor het opheffen van het embargo.

Zie ook pag. 11: “Maak Burundi onderdeel van Tanzania”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Vredesberaad over Burundi uitgesteld

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken