Bekijk het origineel

Rotterdamse reiniging moet OR raadplegen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Rotterdamse reiniging moet OR raadplegen

Rechter tikt gemeenteraad op de vingers

2 minuten leestijd

ROTTERDAM - De directeur van de Rottendamse reinigingsdienst moet alsnog advies vragen aan de ondernemingsraad over de verzelfstandiging van sommige onderdelen van het bedrijf en de integratie daarvan in de nv Afvalverwerking Rijnmond (AVR). Dat heeft de Ondernemingskamer van het Gerechtshof te Amsterdam gisteren beslist.

De gemeenteraad van Rotterdam besloot op 10 april tot de zogenaamde splitsingsvariant van de reinigingsdienst. Een deel van het bedrijf gaat zelfstandig verder en andere delen worden geïntegreerd in de AVR.

Tegen deze besUssing ging de OR in beroep. De rechter heeft nu bepaald dat het besluit van de gemeenteraad moet worden ingetrokken, aangezien over dit voorstel geen advies was gevraagd zoals bepaald in de Wet op de ondernemingsraden.

De gemeente Rotterdam achtte dat advies niet nodig op grond van eerdere besluiten over de herpositionering van de reinigingsdienst. Het besluit van 10 april zou daar niet van afwijken. Bovendien heeft eerdere advisering door de OR al geleid tot aanpassing van de voorstellen.

De rechter heeft de gemeente op dit punt niet in het gelijk gesteld. De Ondernemingskamer was van oordeel dat het besluit van 10 april „een naar inhoud en gevolgen ander voornemen inhield, dan wel een sterk gewijzigd voornemen” ten opzichte van de eerdere adviesaanvragen, zodat alsnog advies aan de OR diende te worden gevraagd.

Inmiddels heeft het college van B en W de directeur van de reinigingsdienst opdracht gegeven alsnog de OR om advies te vragen. De gemeenteraad wordt op 4 september gevraagd het raadsbesluit van 10 april in te trekken en alsnog de procedure voor advisering door de OR te volgen. Vervolgens zullen B en W een voorstel met advies van de OR aan de gemeenteraad voorleggen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Rotterdamse reiniging moet OR raadplegen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken