Bekijk het origineel

Magere oogst OM in proces hooligans

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Magere oogst OM in proces hooligans

Verwachte reeks hoge strafeisen bleef uit

4 minuten leestijd

HAARLEM (ANP) - Het openbaar ministerie (OM) heeft een slechte beurt gemaakt tijdens het proces tegen veertien Feyenoord-hooligans. De verwachte reeks hoge strafeisen bleef deze week uit omdat ook het OM moest toegeven dat in de meeste gevallen niet bewezen kan worden dat de verdachte hooligans betrokken waren bij de dood van de 35-jarige Ajacied Carlo Picornie in Beverwijk.

Dat betekent een flinke streep door de rekening van het OM, dat aan het begin van het nieuwe voetbalseizoen duidelijk een voorbeeld wilde stellen. Het proces is echter anders gelopen dan dat het OM zich had voorgesteld. Om „procedurele redenen” werd op het laatste moment van vijf verdachten de dagvaarding ingetrokken. In één zaak werd terugverwezen naar de rechter-commissaris voor nader onderzoek.

Alle acht overgebleven verdachten was betrokkenheid bij de dood van Picomie en de mishandeling van Ajaxsupporter Joos ten laste gelegd. Op de zitting bleef hier maar weinig van over. Bij zes verdachten ontbrak het bewijs hiervoor, erkenden ook de officieren van justitie mr. Oosterhuis en Tdlohreg. Wat restte was openlijke geweldpleging en deelname aan een criminele organisatie en hiervoor werden, tot grote verontwaardiging van de aanwezige Ajaxfans, relatief lage straffen geëist.

Bij twee Feyenoord-aanhangers bleef het OM erbij dat ze betrokken waren bij de gewelddadige dood van Picomie. Voor hun aandeel hoorden L. P. en M. P. vijf jaar celstraf tegen zich eisen. Een van hen ontkent echter Picomie te hebben geslagen.

Rood haar

Zelfs als de rechtbank de twee mannen op 1 september veroordeelt voor hun aandeel in de dood van de Amsterdammer is dat een schamele oogst voor Justitie. Bij de dood van Picomie zijn, zo blijkt uit getuigenverklaringen, immers zeker vijftien tot twintig Feyenoorders betrokken geweest.

Bovendien werd deze week duidelijk dat de twee hoofddaders nog steeds op vrije voeten zijn. Het gaat om een man met rood haar, die volgens ooggetuigen Picomie met een houten paal op het hoofd beukte, en een man met een witte pet. Van de laatste is op een video-opname van Rijkswaterstaat te zien hoe hij aan het eind van het gewelddadig treffen stekende bewegingen maakt naar Picomie.

Waarom het OM niet heeft doorgezocht naar deze twee verdachten, is voor de raadslieden van de verdachten een raadsel. Maar het is niet de enige vraag die aan het eind van het proces overblijft. Zo is er bij de raadslieden ook achterdocht over de video-opname van Rijkswaterstaat. Er ontbreken acht minuten, toevallig de periode dat de strijd in het weiland het hevigst woedde.

Ook blijft er onduidelijkheid over de rol van de Rotterdamse politieagenten Daane en Verhagen, die als leden van het supportersbegeleidingsteam (SBG) de Feyenoord-hooligans al tien jaar nauw volgen. Een van hen beweerde voor de rechtbank dat de „buttonboys”, zoals ze door de supporters worden genoemd, in het hele onderzoek geen enkele rol hebben gespeeld. De ander verklaarde echter dat er wel degelijk „kennis is overgedragen”.

Geheime trajecten

In de processtukken is hier volgens de advocaten niets van terug te vinden. Wel werd duidelijk dat de politie voor het onderzoek gebmikmaakte van informanten en dat leden van de regionale inlichtingendienst (RID) van de politie zich tijdens de massale vechtpartij in de buurt bevonden. Voor de raadslieden is de conclusie duidelijk: er zijn in het onderzoek „geheime trajecten” geweest, waarop geen controle mogelijk is.

Het OM heeft ook geen bevredigend antwoord kunnen geven op de vraag van raadslieden waarom alleen de harde kem van Feyenoord vervolgd wordt voor deelname aan een criminele organisatie. De Ajacieden hadden immers, net als in februari bij’de AIO, de aanval geopend.

Het veroordelen van de harde kem van Feyenoord-aanhangers, ook wel bekend als de Sport Club Feyenoord (SCF), als criminele organisatie is het voomaamste doel geweest van het politieonderzoek en niet het opsporen van de moord op Picomie, concludeerde raadsman mr. F. van Ardenne dan ook.

De rechtbank bepaalt op 1 september of het OM dit betwiste juridische middel kan gaan inzetten in de strijd tegen het voetbalvandalisme. Als de rechtbank dit afwijst, kan het proces voor het OM als een mislukking worden beschouwd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Magere oogst OM in proces hooligans

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken