Bekijk het origineel

Kritiek op Van Mierlo verstomt nog niet

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kritiek op Van Mierlo verstomt nog niet

CDA en VVD houden vragen

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De kritiek in de Tweede Kamer op het optreden van minister Van Mierlo van buitenlandse zaken in de zaak-Bouterse houdt aan. Na de toelichting die Van Mierlo, samen met premier Kok en minister Sordrager (Justitie), vrijdag op zijn handelwijze gaf, noemen PvdA en D66 zyn gedrag „redelijk” en „verdedigbaar”. Maar VVD en CDA houden hun kritiek overeind.

Nadat PvdA-fractievoorzitter Wallage afgelopen donderdag bij voorbaat al flinke kritiek op Van Mierlo uitoefende, zei woordvoerder Van Oven eind vorige week dat Van Mierlo’s verdediging „enige verheldering” biedt. Hij zegt ervan overtuigd te zijn dat de bewindsman niet op oneigenlijke gronden een arrestatieverzoek heeft geblokkeerd. De onzekerheid of Brazilië aan de aanhouding en uitlevering zou meewerken maakt de weigering van Van Mierlo „een stuk begrijpelijker”.

D66-fractieleider Wolffensperger noemt het optreden van de minister „verdedigbaar”. De conclusie die Van Mierlo trok acht hij „een juiste conclusie”. De (aanvankelijke) kritiek’ van PvdA en VVD op de handelwijze van Van Mierlo noemt Wolffensperger „te vroeg en te heftig”. Zij hadden eerst de argumenten van de bewindsman moeten afwachten en zich vorige week niet op een krantenartikel moeten baseren.

VVD-woordvoerder Weisglas vindt dat Nederland ondanks alle twijfel over de medewerking van Braziüë de kans had moeten aangrijpen om de Surinaamse ex-legerleider op 18 juh in Brazilië te arresteren. „Je moet het in ieder geval proberen”, aldus Weisglas. „De VVD blijft het een merkwaardige gang van zaken vinden”.

Politiek bloed

Oppositiepartij CDA vindt dat het kabinet zich eerder van de Braziliaanse medewerking had moeten verzekeren. Woordvoerder Verhagen vraagt zich hardop af wat Van Mierlo „in vredesnaam heeft zitten doen” in de periode tussen het arrestatiebevel (half juni) en 18 juli. Vrijdag zei Van Mierlo dat het kabinet het toen te druk had met de top van Amsterdam. „Maar laten we wel wezen”, aldus Verhagen, „deze zaak loopt al twee jaar”.

De Kamer debatteert deze week nog met Van Mierlo over zijn omstreden gedrag. Nu premier Kok zich vierkant achter zijn minister van buitenlandse zaken heeft opgesteld en de verantwoording van diens gedrag in een brief aan de Tweede Kamer door het voltaOige kabinet wordt gesteund, is de kans uiterst gering dat er deze week politiek bloed zal vloeien. Maar de mogelijkheid dat Van Mierlo met een beschramd mombakkes de politieke arena zal verlaten wordt in politieke kringen in Den Haag zeer reëel geacht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Kritiek op Van Mierlo verstomt nog niet

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken