Bekijk het origineel

Een kleurpotlood met garantie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Een kleurpotlood met garantie

Bruynzeel behoudt zelfstandigheid na overname door Japanners

3 minuten leestijd

BERGEN OP ZOOM (ANP) - Trots pakt Bruynzeel-directeur C. Groenewoud het gelakte kleurpotlood vast. Drie zwarte zonnetjes zijn op de zijkant gedrukt. Dit potlood heeft een licht-echtheidgarantie, zegt hij. Hoe hoger het aantal zonnetjes op het potlood, hoe langer de kleur op het papier ongewijzigd blijft ook als er licht op valt.

„We zijn de enigen in de wereld die dat doen”, claimt Groenewoud als hij het kleurgerei voorzichtig m de gelakte houten doos legt. Goedkoop is de honderd potloden tellende Design FuUcolor-serie niet. Enkele honderden guldens moet de liefhebber er wevoor overhebben.

Maar liefst anderhalf jaar lang heeft Bruynzeel aan de ontwikkeling ervan gewerkt, met het doel de top van de markt te bereiken. „Het is bestemd voor de kunstenaar of tekenliefhebber”, zegt de bestuursvoorzitter. Naast de hogere prijzen biedt de kunste naarsmarkt nog een ander voordeel. Anders dan op de scholenmarkt, neemt de afzet onder kunstenaars wel toe. Ook is de goedkope concurrentie uit China en Indonesië op die markt nauwelijks aanwezig.

Potlodenlaan

Bergen op Zoom is de plaats waar de Bruynzeel Potlodenfabriek staat. De Brabantse plaats kent zelfs een heuse Potlodenlaan, de straat waaraan de enige potlodenfabriek van Nederland ligt. Overal op het terrein staan metershoge potloden, zelfs de nooduitgang is verborgen in een reuzenpotlood. Het ruikt naar jeugdsentiment, de geur van potloodjes.

Onlangs kwam Bruynzeel in het nieuws met het bericht dat de Japanse verf- en krijtproducent Sakura de aandelen van de maatschappij had opgekocht. Er ging een schok door Nederland. Menige scholier heeft immers met een Bruynzeel getekend of erop gesabbeld. Het was overigens Sakura’s tweede aankoop buiten Japan. In 1991 werd de Apeldoomse inkt- en verffabrikant Koninklijke Talens door Sakura overgenomen.

Groenewoud is nog steeds beduusd van de enorme media-aandacht. „2elfs de Wereldomroep heeft met ons gesproken”, vertelt hij verbaasd. Dat Japanners zijn furoa hebben overgenomen, vindt hij geen punt. Groenewoud heeft goed gekeken naar Talens uit Apeldoorn, en die had alleen maar goede ervaringen met Sakura.

Zekerheden

Ook heeft Bruynzeel een aantal zekerheden bij de Japanners bedongen. De fabriek blijft zelfstandig, arbeidsplaatsen gaan niet verloren. De werknemers reageerden volgens Groenewoud verrast op het nieuws: „Ze hebben al veel meegemaakt. Ze nemen een afwachtende houding aan”. Aan de andere kant zien ze volgens hem wel nieuwe afzetkansen ontstaan.

Het is lang geleden dat de potlodenfabriek zo veel aandacht ’ trok van journalisten. In 1982 kwam Bruynzeel vooral negatief in het nieuws. In dat jaar was de potloodmaker nog onderdeel van het houtbewerkingsconcem Bruynzeel. Het moederconcern ging failliet na het wegvallen van ovêlP heidssubsidies. De potloden-, maar onder andere ook de deuren- en de keukendivisie, werden toch gered.

De jaren daarna werd Bruynzeel een succesverhaal voor de 110 medewerkers. De omzet groeide tot ƒ50 miljoen, waarbij per jaar honderd miljoen potloden de deur uitgingen, naar meer dan vijftig landen. In Nederland beheerst Bruynzeel meer dan de helft van de markt. Naast de potloden, die nog maar 40 procent van de omzet uitmaken, verkoopt het bedrijf stiften, pennen, puntenslijpers en gummetjes.

De fabriek werd vorig jaar met een grote voorraadhal uitgebreid. „J)ie opgestapelde goederen vind ik het leukste”, roept Groenewoud uit als hij door de nieuwe opslagplaats loopt:

„Kijk, die gaan naar Bahrein. Dit’ is voor Noorwegen bestemd. En die dozen met kleurpotloden gaan naar Moskou”.

Ondanks het feit dat 40 procent van de productie in het buitenland werd afgezet, had Groenewoud de afgelopen jaren zorgen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Een kleurpotlood met garantie

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken