Bekijk het origineel

Siliconenbedrijf bereid tot betalen 5 miljard gulden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Siliconenbedrijf bereid tot betalen 5 miljard gulden

„Vrouven buiten VS krijgen 30 procent van de uitkering”

3 minuten leestijd

MIDLAND/DEN HAAG (AFP/RTR/ANP) - Dow Corning, de in opspraak geraakte producent van siliconen borstimplantaten, wil bij elkaar 2,4 miljard dollar (4,9 miljard gulden) uittrekken voor schadeclaims van vrouwen die klachten hebben over lekkende implantaten.

De vergoedingen kunnen variëren van 1000 tot 200.000 dollar per claim, afhankelijk van de ernst van de klacht, zo maakte het Amerikaanse bedrijf gisteren bekend. Volgens president-directeur Gary Anderson zullen buitenlandse vrouwen 30 tot 40 procent van de Amerikaanse bedragen uitgekeerd krijgen, met uitzondering van de vrouwen die voor een spoedregeling kiezen. Deze kunnen zonder uitzondering rekenen op ten minste 650 dollar (1325 gulden) schadevergoeding.

Nederland

Wereldwijd hebben ongeveer 200.000 vrouwen Dow Corning aangeklaagd. Een kwart van hen komt van buiten de Verenigde Staten. In Nederland zou het gaan om meer dan 2000 vrouwen. De Consumentenbond treedt namens 2100 van hen op.

Voorlichter Noortje van Zanten van de Consumentenbond hield gisteren een slag om de arm over het volgens Dow Coming nieiiwe plan. „Het lijkt niets nieuws vergeleken met het van vorig jaar daterende voorstel van Dow Corning”.

De bond schort zijn oordeel dan ook op totdat meer bekend is over het voorstel. „Zolang durven we niet te zeggen of het een positief of negatief plan is. Als je hoop biedt aan vrouwen en het blijkt anders te liggen, dan is dat een enorme teleurstelling”.

De schikkingsregeling is onderdeel van een reorganisatieplan waarmee 3,7 miljard dollar (7,5 miljard gulden) is gemoeid en dat ervoor moet zorgen dat Dow Corning uit surséance gaat. Eind 1996 deed het bedrijf al een schikkingsvoorstel van twee miljard dollar, maar dat ging van tafel. Een aantal vrouwen kon zich er niet in vinden en wilde doorprocederen, aldus zegsman Van Loon van Dow Chemical in Rotterdam.

Het Amerikaanse moederbedrijf Dow Chemical is met Corning Ine, ook uit de VS, eigenaar van de aangeklaagde producent. Dit bedrijf wast zijn handen nog steeds in onschuld. Het ontkent dat de borstimplantaten de gezondheid schaden. „Medewerkers zijn ervan op de hoogte dat borstimplantaten lokale complicaties kunnen veroorzaken en dat in sommige gevallen scheurtjes kunnen optreden, maar er is geen duidelijk grotere kans om ziek te worden”, aldus topman Anderson.

Onvoldoende getest

De productie van de gewraakte implantaten, begonnen in 1962, ligt sinds 1992 al stil. De betrokken vrouwen klagen over gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn en vermoeidheid. Sommige vrouwen hebben zulke ernstige klachten dat zij arbeidsongeschikt zijn geworden.

Een rechtbank in de Amerikaanse staat Louisana stelde vorige week een grote groep vrouwen in het gelijk die Dow Chemical ervan betichf informatie te hebben achtergehouden over de negatieve effecten van de implantaten. De producten zouden ook onvoldoende zijn getest.

Eind september zal het proces beginnen over de hoogte van de vergoedingen die Dow Coming moet betalen. Dat gaat door als vrouwen de regeling van Dow Corning niet accepteren. Zij moeten volgens het bedrijf dan wel hard maken dat de siliconenproducten de oorzaak zijn van hun gezondheidsproblemen. Naarmate het plan door meer vrouwen wordt aanvaard, wordt het per vrouw uit te keren bedrag groter, omdat daardoor de proceskosten dalen, aldus het bedrijf.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Siliconenbedrijf bereid tot betalen 5 miljard gulden

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken