Bekijk het origineel

De Klerk verlaat actieve politiek

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

De Klerk verlaat actieve politiek

1 minuut leestijd

JOHANNESBURG - De Zuid-Afrikaanse oud-president en voorzitter van de Nationale Partij, F. W. de Klerk, stapt uit de actieve politiek. Hij maakte vanmorgen op een vergadering van de leiding van de Nationale Partij bekend dat hij aftreedt als voorzitter

Wie de oud-president gaat opvolgen als voorzitter van de Nationale Partij is nog niet bekend. Verwacht wordt dat de leider van de provincie WestKaap, Hemus Kriel, De Klerk (61) zal opvolgen als NP-leider.

Als Kriel aantreedt, betekent dat voor de NP waarschijnlijk een zwaai naar rechts. Kriel doet het goed in de Kaap, vooral onder kleurlingen, die doorgaans van een - „sterke leider” houden.

In Zuid-Afrika wordt Kriel vergeleken met de voormalige leider van de Zuid-Duitse staat Beieren, Strauss. Die had ook vanuit een sterke eigen constitutie -een provincie- ambities voor nationaal leiderschap. Er wordt gezegd dat De Klerk nu aftreedt om de afgang van zijn voorgangers te voorkomen: die bleven allen te lang vasthouden aan hun machtspositie. Tevens speelde het vertrek van veel NP-prominenten onder leiding van Roelf Meijer mee. Zij streven de oprichting van een nieuwe partij na als volwaardig alternatief voor het ANC.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

De Klerk verlaat actieve politiek

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken