Bekijk het origineel

Prof. L. Doekes overleden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Prof. L. Doekes overleden

2 minuten leestijd

ZWOLLE - In Zwolle is zaterdag op 83-jarige leeftijd de gereformeerd-vrijgemaakte emeritus hoogleraar dr. L. Doekes overleden. Prof. Doekes doceerde van 1952 tot 1979 aan de Theologische Hogeschool te Kampen.

De predikantszoon Lourens Doekes studeerde van 1933 tot 1938 aan de Theologische Hogeschool van de Gereformeerde Kerken te Kampen. Hij was enige tijd assistent van prof. K. Schilder en vervolgens hulpprediker in Den Helder. In 1940 werd ds. Doekes predikant in Maartensdijk, in 1944’volgde Rotterdam-Feijenoord. In mei 1945 werd de Rotterdamse predikant geschorst, omdat hij zich niet wilde onderwerpen aan de synodebesluiten van 1942-1944. De gemeente sloot met haar predikant aan bij de Gereformeerde Kerken (Vrijgemaakt).

Van 1947 tot 1952 stond ds. Doekes in Hilversum, waarna hij prof. Schilder opvolgde als hoogleraar aan de Theologische Hogeschool te Kampen. Hij doceerde er de vakken dogmatiek, ethiek, symboliek (inleiding in de belijdenisgeschriften) en encyclopedie (de grondslagen van een wetenschap). Prof. Doekes promoveerde in 1959 aan de universiteit van Munster bij prof. P. Jacobs. Zij bekendste werk is het Handboek voor de gereformeerde symboliek, dat onder de titel “Credo” verscheen. Zowel zijn inaugurele rede als zijn afscheidscollege als hoogleraar behandelde de Dordtse Leerregels en de kritiek daarop uit onder andere barthiaanse hoek.

Prof. Doekes was onder meer depufaat voor samenspreking met de Christelijke Gereformeerde Kerken en voor de overzetting van de tekst van de Formulieren van Enigheid in hedendaags Nederlands. In september 1979 ging de hoogleraar met emeritaat.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Prof. L. Doekes overleden

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken