Bekijk het origineel

Fokker-delen doen het goed bij Stork

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Fokker-delen doen het goed bij Stork

Machinebouwer ziet winst flink toenemen

3 minuten leestijd

NAARDEN (ANP) - De vorig jaar van Fokker overgenomen onderdelen draaien goed onder de hoede van Stork. Zowel het onderhoudsbedrijf Fokker Services als de voormalige componentendivisie van Fokker heeft behoorlijk aan de halfjaarwinst van de nieuwe moeder bijgedragen.

De machinebouwer en industriële dienstverlener uit Naarden boekte in de eerste zes maanden van dit jaar een nettowinst van ƒ 65,4 miljoen op een omzet van ƒ 2,08 miljard. In vergelijking met het eerste semester van 1996, dat overigens twee weken korter duurde, bedroeg de winstgroei ƒ 25 miljoen (61,8 procent) en de omzetstijging ƒ 668 miljoen (47 procent).

Stork verwierf de Fokker-onderdelen in juli 1996. Toen al bleek dat de onderhoudsafdeling kansrijk was, omdat die voor jaren werk kan verrichten aan de nog rondvliegende toestellen van de failliete vliegtuigbouwer. Voor de componentendivisie was de toekomst minder zeker. Deze groep verrichtte vooral opdrachten voor de oude moederonderneming en het was de vraag of er voldoende compenserende orders gevonden konden worden.

Slechte markt

In de nieuwe constellatie blijkt de componentendivisie inmiddels een aardige positie op de markt te hebben gevonden. In het eerste halfjaar groeide de bedrijfswinst van de divisie industriële componenten van Stork, mede dankzij de Fokker-inbreng, met ƒ 16 miljoen tot ƒ 25 miljoen.

Ook Fokker Services was winstge vend. Bij de business unit technische dienstverlening, waaronder deze groep valt, bedroeg de winstgroei ƒ 10 miljoen tot ƒ 13 miljoen. Dit cijfer had nog hoger kunnen uitpakken als Stork geen verlies leed op zijn onderhoudswerkzaamheden in met name Frankrijk en Duitsland. De markt voor industriële dienstverlening is daar slecht. Het concern verloor bijvoorbeeld in de buurt van Marseille een onderhoudscontract, na capaciteitsvermindering bij een raffinaderij van Shell. Stork bracht het aantal werknemers in het buitenland, vooral als gevolg van deze problemen, met 537 medewerkers terug.

In het overgangsjaar 1996 brachten de voormalige Fokker-onderdelen Stork een belastingvrije winst van ƒ 10 miljoen. Ditmaal zijn geen aparte cijfers vrijgegeven. Het bedrijf meldde slechts dat ze beide een „goede bijdrage” leverden aan de halfjaarwinst. In toehchting hierop verklaarde bestuurslid H. van den Boogaard: „De Fokkeronderdelen voldoen aan de concernnormen, zoals een winst van 5 procent op de omzet”.

De orderportefeuille is met ƒ 4,6 miljard goed gevuld. Door de positieve gang van zaken voorspelt de directie van Stork voor geheel 1997 een winstgroei van 20 tot 30 procent. De effectenbeurs reageerde opgetogen op het halfjaarbericht. Het aandeel Stork sloot in een negatief gestemde markt ƒ3,10 hoger op ƒ 85,70.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Fokker-delen doen het goed bij Stork

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken