Bekijk het origineel

Spellinghervorming voor Duitse hof

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Spellinghervorming voor Duitse hof

2 minuten leestijd

KARLSRUHE/BONN (DPA/ANP) - Het federale constitutionele hof van Duitsland zal ach over de omstreden hervorming van de Duitse spelling moeten buigen. Voor het geplande politieke topoverleg over de kwestie is nog steeds geen datum vastgesteld, zo deelde eenwoordvoerster van bondskanselier Kohl gisteren mee.

Advocaten uit de deelstaat SleeswijkHolstein bevestigden dat zij het hoogste Duitse gerecht gevraagd hebben de spellinghervorming te stoppen. Zij hadden er bij rechters in hun deelstaat vergeefs op aangedrongen dat hun kinderen op school niet de nieuwe spelling hoeven te leren.

Lagere instanties in verschillende deelstaten hebben tot nu toe tegenstrijdige vonnissen geveld over de nieuwe spelhng. Kohl wil een politieke oplossing vinden voor de kwestie, in overleg met de premiers en ministers van cultuur van de deelstaten. Hij zei het onaanvaardbaar te vinden dat burgers „elke dag iets anders in de krant lezen” over de tegenstrijdige vonnissen.

De Duitse uitgevers hebben al een miljoenenclaim aangekondigd voor het geval de spellinghervorming wordt teruggedraaid. Ook dreigen er politieke problemen met andere (gedeeltelijk) Duitstalige landen als Oostenrijk en „ Zwitserland, waarmee de spellinghervorming reeds is beklonken.

Als de hervorming doorgaat, komen er vaker drie dezelfde medeklinkers achter elkaar te staan, zoals in “Flussschifffahrt” (binnenscheepvaart). Ook wordt het gebruik van de in Nederland ringel-s genoemde letter teruggedrongen. Ten slotte wordtde spelling van vreemde woorden verduitst, zoals spagetti in plaats van spaghetti.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Spellinghervorming voor Duitse hof

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken