Bekijk het origineel

Jodin uit Jemen vindt na 49 jaar moeder in Israël

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Jodin uit Jemen vindt na 49 jaar moeder in Israël

2 minuten leestijd

JERUZALEM (DPA/EPD) - Een joodse vrouw van Jemenitische afkomst heeft na 49 jaar haar biologische moeder in Israël gevonden. Ze heeft via een genetisch onderzoek het bewijs verkregen.

Door dit voorval, waarover gisteren de Israëlische kranten berichtten, is de discussie over de honderden verdwenen Jemenitische kinderen in Israël opnieuw aangezwengeld.

Tsila Levine, die inmiddels Amerikaans staatsburger ds, was geadopteerd door een echtpaar in een kibboets. Al vele jaren was ze op zoek naar haar biologische moeder. Daarbij liet ze bij haar bezoeken aan Israël kinderfoto’s van zichzelf in kranten afdrukken. Op die wijze vond ze haar moeder Margalit Amosi.

Aan het eind van de jaren veertig zijn vele joden uit Jemen in het kader van de operatie “Vliegend tapijt” naar Israël overgebracht. Margalit Amosi is een van de Jemenitische vrouwen van wie een kind kort na de geboorte bij een behandeling in het ziekenhuis was verdwenen. De ouders werd verteld dat hun kind in het ziekenhuis was overleden en meteen begraven. De kinderen werden echter aan kinderloze overlevenden van de holocaust ter adoptie gegeven.

De inmiddels overleden pleegouders van Tsila Levine hadden tegenover haar toegegeven dat ze haar hadden geadopteerd. Sindsdien was zij op zoek naar haar echte moeder.

In 1995 heeft de Israëlische regering een commissie ingesteld die ongeveer 500 gevallen van vermiste Jemenitische kinderen en 800 gevallen van mysterieuze adopties onderzoekt. Vorige week bleken vier graven op een kerkhof in Tel Aviv, waar deze kinderen zogenaamd begraven waren, leeg te zijn. Jemenitische ouders hadden om een onderzoek van de graven gevraagd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Jodin uit Jemen vindt na 49 jaar moeder in Israël

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken