Bekijk het origineel

Crisissfeer

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Crisissfeer

3 minuten leestijd

Gaat de affelre-Bouterse zowel hier als aan de andere kant van de oceaan diepe sporen trekken in de politiek? Daar begint het wel op te lijken. In Suriname zelf is aan de regering-Wijdenbosch de parlementaire meerderheid ontvallen doordat de hindoestaanse BVD na het ontslag van minister Mungra zijn steun aan het kabinet heeft ingetrokken. Een van de achtergronden van het conflict is de bescherming die Wijdenbosch na het Nederlandse aanhoudingsverzoek aan Bouterse verleend heeft.

Wellicht dat sommige leden van de oppositie bereid zijn om naar het regeringskamp over te lopen wanneer hun geld of mooie baantjes in het vooruicicht worden gesteld. Zo gaan de zaken nu eenmaal in de Surinaamse politiek.

In Nederland dreigt eveneens een kabinetscrisis. De zware kritiek van de WD op het beleid van de ministers Sorgdrager en Van Mierlo wordt door D66 hoog opgenomen. Ook in de opstelling van de PvdA in het kamerdebat is men teleurgesteld. Vanmiddag gaat het kamerdebat verder. De ochtenduren werden besteed aan allerlei vooroverleg. Zo kwam het kabinet op verzoek van Van Mierlo om tien uur bijeen om de politieke situatie te bespreken. Tamelijk onverwacht is er derhalve sprake van een crisissituatie.

Nu de verkiezingen van mei volgend jaar dichterbijkomen proberen alle partijen, ook die binnen de regeringscoalitie, zich ten opzichte van elkaar in een zo gunstig mogelijke uitgangspositie te manoeuvreren. Op de kiezersmarkt is D66 een duidelijke concurrent van zowel de PvdA als de WD. Derhalve hebben zij er belang bij om de beide D66-ministers beschadigd uit het Bouterse-debat tevoorschijn te laten komen.

Sorgdrager heeft het in de lopende kabinetsperiode al vaker zwaar te verduren gekregen, maar wist steeds haar hoofd boven water te houden. Van Mierlo had het wat gemakkelijker. Het buitenlands beleid is in ons land meestal geen onderwerp van diepgaande en hooglopende controverses.

In het debat van gisteren weigerde Van Mierlo toe te zeggen dat hij een volgende keer wel zijn toestemming zou geven voor een verzoek tot aanhouding van Bouterse. Hij wilde zich niet binden. Fel verzette hij zich echter tegen de suggestie dat hij Bouterse een ontsnappingskans had willen geven. Maar in feite kwam het daar natuurlijk wel op neer.

Een belangrijk punt van kritiek op het beleid van de beide ministers was (en dat terecht) dat zij hun beleid onvoldoende op elkaar hadden afgestemd. Van Mierlo werd pas in een laat stadium op zijn vakantieadres opgebeld om zijn mening te geven. Sorgdrager zwichtte in dat telefoongesprek toen voor zijn bezwaren.

Daarbij blijft het een feit dat men in het buitenlands beleid veelal te maken heeft met alleriei actoren die men eenvoudigweg niet in de hand heeft Men kan wel gissen wat er gebeurd zou zijn als Nederland dit of dat gedaan had, maar daarbij is er altijd sprake van grote onzekerheidsmarges.

Brazilië geldt in de Zuid-Amerikaanse verhoudingen als een grote mogendheid. Die laat zich door het kleine Nederland niet onder druk zetten. Anderzijds heeft het land er behoefte aan niet in één adem met Colombia en andere drugsstaten genoemd te worden.

Het is waarschijnlijk dat premier Kok en zijn partij bemiddelend op zullen treden in het conflict tussen de WD en D66. Duidelijk is in ieder geval wel dat de suggestie van minister Van Aartsen ( WD) over een samengaan van zijn partij met D66 voorlopig geen kans maakt Ook al stammen beide partijen uit dezelfde liberale of vrijzinnige traditie, qua politieke opstelling zijn de verschillen thans veel te groot.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Crisissfeer

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken