Bekijk het origineel

Operatietechniek maakt brildrager! overbodig

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Operatietechniek maakt brildrager! overbodig

Vinding helpt mensen met bijziendheid

2 minuten leestijd

GRONESIGEN (ANP) - Een nieuwe operatietechniek maakt het dragen van een bril bij mensen met bijziendheid overbodig. Het Academisch Ziekenhuis in Groningen (AZG) heeft onlangs het groene licht gekregen voor de toepassing van deze techniek en twee mensen geopereerd. De komende twaatf maanden helpt het AZG twintig mensen met een dergeiyke operatie van hun bijziendheid af.

Bij de operatie schuift de oogarts een kleine kunststof ring in twee delen in het hoomvhes. De lens verandert de lichtbreking in het oog, waardoor de patiënt weer helemaal helder kan zien. Volgens oogarts prof. dr. G. van Rij van het AZG kunnen hiermee oogafwijkingen tussen de nul en min vijf worden verholpen. „Dat zijn dus mensen die problemen hebben met op afstand te zien. De grootste groep brildragers dus”.

Bril en contactlenzen zijn overbodig, maar Van Rij verwacht niet dat nu alle brillenfabrikanten hun zaak drastisch moeten inkrimpen. „De uitvinding van de contactlens heeft er ook niet toe geleid dat ze geen bril meer kunnen verkopen”, stelt Van Rij vast. „Niet iedereen vindt het prettig om een contactlens te dragen en zo zullen er ook mensen ?ijn die geen operatie willen ondergaan. Ook is deze techniek alleen toepasbaar bij volwassenen”.

Een ander obstakel voor het op grote schaal toepassen van de operatie is dat die niet in het ziekenfondspakket zit en daar volgens Van Rij ook niet op korte termijn inkomt. „De operatie kost 3590 gulden per oog. En zolang we nog wachtlijsten hebben voor operaties voor mensen die helemaal niets kunnen zien, ligt het niet voor de hand dat een vergoeding in het ziekenfondspakket komt”.

Het AZG is naar eigen zeggen het eerste ziekenhuis in Nederland dat deze techniek toepast. Inmiddels heeft het ziekenhuis trainingsprogramma’s opgezet voor oogartsen van andere ziekenhuizen.

Vervangen

Met de nieuwe techniek, afkomstig uit Amerika, kan de arts de geïmplanteerde ring eenvoudig weer vervangen. De ingreep is dus aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Andere vormen van refractiechirurgie, zoals het bijslijpen van het hoomvlies met een laser, zijn onomkeerbaar.

De operatie is niet erg ingrijpend. Zij duurt ongeveer drie kwartier en er is alleen plaatselijke verdoving noodzakelijk. De patiënt kan dezelfde dag weer naar huis.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Operatietechniek maakt brildrager! overbodig

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken