Bekijk het origineel

Meer erkenning voor jubilant Kuria

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Meer erkenning voor jubilant Kuria

Hospice vervulde tijdens vijfjarig bestaan voortrekkersrol

5 minuten leestijd

AMSTERDAM - De christelijke hospice Kuria heeft in haar vijfjarig bestaan toenemende waardering en erkenning gekregen. In de Amsterdamse instelling worden doodzieke aids- en kankerpatiënten in alle rust en met goede zorg tot hun levenseinde begeleid. Maandag bestaat stichting Kuria precies vijf jaar.

Een van de feiten waaruit de toegenomen erkenning blijkt, is volgens Kuriadirecteur C. van Tol-Verhagen de betaling door het Amsterdamse ziekenfonds van de helft van de kosten van de bedden van ziekenfondsverzekerden in Kuria. Die vormen zo’n 70 procent van het cliëntenbestand van de hospice.

Ook particuliere verzekeraars vergoeden steeds vaker een deel van de tijd dat hun verzekerden doorbrengen op Kuria-bedden, „bijvoorbeeld zes weken of twee maanden. Dit gebeurt dan wel uit coulance, niet omdat ze dit verplicht zijn”. Door deze financiering kan Kuria de begroting „net” rond krijgen.

Kuria startte in 1992 als initiatief van vijf Amsterdamse gemeenten uit de gereformeerde gezindte, namelijk de gereformeerde kerk vrijgemaakt, de christelijke gereformeerde en de Nederlands gereformeerde kerk, de gereformeerde gemeente en twee hervormd-gereformeerde wijkgemeenten. „Aanleiding was de ontdekking van een lacune in de zorg in die jaren. Deze kerken wilden praktisch gestalte geven aan het christen-zijn”.

Dat resulteerde in de aankoop van een pand aan het Amsterdamse Valeriusplein. Daar werden zes bedden gestationeerd, personeel aangenomen en vrijwilligers opgeleid. Een van de bedden was reserve, maar ook dat was continu bezet.

Nog steeds bestaat er een groot tekort aan goede pijnbestrijding en stervensbegeleiding (palliatieve zorg), zegt mevrouw Van Tol. Vorig jaar breidde Kuria met vier bedden uit tot tien, maar die zijn inmiddels constant bezet.

De uitbreiding tot tien bedden betekende ook een groeiend personeelsbestand. Momenteel zijn er elf verpleegkundigen, een maatschappelijk werker en vier oproepbare verplegers in dienst. Per dag zijn zes vrijwilligers aanwezig.

Voorbeeldfunctie

Kuria heeft volgens haar directeur een voorbeeldfunctie gehad in de toegenomen aandacht voor palliatieve zorg van de afgelopen t wee j aar. „De zorg blijkt goed te zijn, maar dat betekent nog niet dat de hospice als instituut wordt geaccept eerd. Dat bet ekent niet dat alle opgedane kennis en ervaring overboord gaat”.

Hospices moet en integreren in vormen van best aande zorg, zegt minister Borst van volksgezondheid, en dat is waar Kuria mee bezig is. „We werken samen met dethuiszorg, die bepaal twieer op twee van onze bedden komt . De Vrije Universiteit stuurt regel matig een pijnarts, die let op de juist epijnbestrijding en ook de huisartsen op dat gebied bijpraat”.

Ook wet en de verwijzende instanties Kuria steeds vakerte vinden. „Zij hebben waarderi ng voor de. wijze waarop wij zorg verlenen. Dat is wel wat anders dan bij de start. Toen werden we sceptisch benaderd, omdat we een christelijke instelling zijn en een heel andere vorm van zorg geven. Inmiddels hebben we, in alle bescheidenheid, respect afgedwongen”.

Het vorig jaar gestarte buddyproj ect groeit. Inmiddels zijn er acht mensen - meer mannen dan vrouwen- die als’ maatje’ van de zieke patiënt willen optreden. De Kuria-directeur betreurt het dat kankerpatiënten in een heel laat stadium een buddy aanvragen. „Aids-patienten doen dat juist in een heel vroeg stadium. Buddy’s kunnen dan veel voor een zieke bet ekenen”.

Wat is volgens mevrouw Van Tol nude specifieke waarde van de palliatieve zorg bij Kuri a? „Het begeleiden van stervende mensentrekt een wissel opje, maar jekrijgter veel voor terug. Mensen die ontheemd en onrustig binnenkomen, kunje zorg geven zodat zerustig kunnen sterven. Er komt ook wel eens familie binnen die er nog niet mee is verzoend dat vader of moeder moet sterven. Dan mogen we laten zien dat dit het pad is dat we moet en gaan. .Soms kunnen we vertellen vanuit welke levensovertuiging wij werken. Dat is het mooiste”.

Het eerstelustrum van stichting Kuria wordt maandag gevierd met een dankdienst in de Tituskapel aan de Nuyenstraat. Verder heeft op 26 sept ember een concert ten bate van Kuria plaats in het Arhsterdamse Concert gebouw met medewerki ng van het Amsterdamse gitaartrio en het Nederlands kopersextet van het Radio Philharmonisch Orkest. Ten slotte wordt op 27 sept ember in samenwerki ng met de VU en het VU-zi ekenhuis een congres over palliatieve zorg gehouden met medewerking van minister E. Borst -Eilers van volksgezondheid, prof. dr. G. van der Wal „ opsteller van het jongste overheidsrapport over euthanasie, de ethicus prof. dr. J. Douma en prof. dr. W. W. A. Zuur mond, bij zonder hoogleraar pijnbestrijding.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Meer erkenning voor jubilant Kuria

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken