Bekijk het origineel

Meeste slachtoffers tevreden over politie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Meeste slachtoffers tevreden over politie

OM komt er minder goed van af

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Circa 80 procent van de mensen die in Nederland slachtoffer zijn van een misdrijf, is tevreden over de manier waarop de politie hen heeft behandeld. Over het openbaar ministerie zijn slachtoffers minder goed te spreken. Gemiddeld 60 procent vindt weinig reden tot klagen te hebben over de bejegening door justitie.

Dit blijkt uit tevredenheidsenquêtes (absolute steekproeven per arrondissement) onder slachtoffers die contact hebben gehad met onder meer politie. Justitie en slachtofferhulp. Procureurgeneraal mr. C. Ficq maakte de cijfers gisteren bekend op het intemationale congres over slachtofferschap dat deze week wordt gehouden in de Vrije Universiteit te Amsterdam. Volgens Ficq tekent zich „een voorzichtige, eerste trend” af.

Slachtoffers die ernstig letsel hebben opgelopen, slachtoffers van zedendelicten en nabestaanden in o verlij densgevallen zijn van de enquête uitgesloten. omdat zij „een aparte, veel persoonlijker benadering” behoeven.

Gemiddeld 82 procent van de slachtoffers is tevreden over de informatie die zij van de politie heeft ontvangen. Vriendelijkheid, begrip en de arrestatie van de dader worden gewaardeerd. Gebrek aan aandacht (door tijd- of personeelsgebrek) en lang wachten leiden tot ontevredenheid.

Informatie

Ten aanzien van het openbaar ministerie was gemiddeld 66 procent tevreden over de informatie die het parket verschafte. Naast een vriendelijke bejegening waarderen slachtoffers het oplossen van een zaak en het veroordelen van een verdachte.

Over de behandeling die slachtoffers ten deel valt bij het Bureau Slachtofferhulp is gemiddeld 71 procent tevreden, terwijl 73 procent tevreden is over de verstrekte informatie.

Ficq benadmkte het belang van aandacht van Justitie voor het slachtoffer. „Doen wij dit niet, dan ondermijnen wij onze eigen effectiviteit”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Meeste slachtoffers tevreden over politie

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken