Bekijk het origineel

Ronald Westerbeek debuteert met CLK-actieboek

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ronald Westerbeek debuteert met CLK-actieboek

Boekenweek geeft beginnend auteur de kans zijn naam te vestigen óf zijn glazen in te gooien

6 minuten leestijd

Het debuut van een 26-jarige gaat verschijnen in een oplage van twintigduizend. Deze week werd bekend dat het Christelijk Lektuur Kontakt (CLK) Ronald Westerbeek heeft gevraagd het actieboek voor de komende Boekenweek te schrijven. Hoewel zijn naam binnen de kring van de christelijk-culturele tijdschriften bekendheid geniet, is hij voor het grote publiek nog een onbekende. Wi e is Ronald Westerbeek en wat verwacht hij van zijn eerste boetó

In één klap kan hij zijn naam vestigen óf zijn kansen voor de toekomst grondig bederven. „Natuurlijk is het een eer én een opgave. Ik was verrast, omdat het CLK normaal gesproken voor zo’ n actieboek toch een bekendere auteur vraagt. Natuurlijk ben ik er blij mee, maar het legt ook een druk op me. Als het een snertboekje wordt, heb ik mijn eigen glazen ingegooid”.

De situatie waarin Ronald Westerbeek zich bevindt, is vergelijkbaar met die van Arnon Grunberg (1971), de schrijver van het algemene boekenweekgeschenk. Voelt Westerbeek zich met hem verwant? „We zijn generatiegenoten, maar daarmee houdt de overeenkomst op. Op het moment ben ik “Figuranten”, Grunbergs laatste boek, aan het lezen. Ik vind dat hij goed kan schrijven, maar hij heeft toch een totaal andere achtergrond dan ik”.

Icarus

Westerbeek is freelance journalist en eindredacteur van het christelijk-culturele tijdschrift Icarus. Zijn bijbels gefundeerde visie op het menselijk bestaan -hij is gereformeerd vrijgemaakt- spreekt uit de verhalen die hij tot nu toe in Woordwerk, Bloknoot en Icarus publiceerde. „Ik denk dat ik op grond van die verhalen door het CLK ben benaderd om het actieboek te gaan schrijven. Ik hoorde bijvoorbeeld dat ze achter mijn rug om mijn verhalen bij Icarus opgevraagd hebben”.

In 1992 won Ronald Westerbeek met zijn verhaal “Farooq” de tweede prijs in de verhalenwedstrijd die de redactie van Woordwerk had uitgeschreven. Sindsdien publiceert hij regelmatig in de drie tijdschriften die op het christelijk-culturele rf worden uitgegeven. Onlangs verscheen zijn novelle “De val van de pelikaan” als extra nummer bij Icarus. In dat blad -waarvan hij medeoprichter i s- loopt momenteel ook een feuilleton van zijn hand.

De kring rondom Icarus is voor Westerbeek heel belangrijk geweest. „Je kunt de verhalen die je schrijft: ergens kwijt en je krijgt reacties. We zijn als vriendengroep begonnen, in onze flat in Amersfoort. Hilbrand Rozema -di e gedichten schrijft-, Bart van de Griendt -di e schildert en verhalen schrijft- en ik. Ik herinner me avonden met heftige discussies over literatuur en beeldende kunst. Ik zou waarschijnlijk tóch wel zijn gaan schrijven, maar Icarus is voor mij een extra stimulans geweest”.

Achterban

Voor het eerst werkt het CLK wat be treft de activiteiten voor de Boekenweek samen met het Christelijk Literair Overleg (CLO). Daarmee hangt samen dat het . CLK-actieboek dit jaar - net als het boekenweekgeschenkeen literair karakter krijgt. JiUes Bijl van het CLK, tevens uitgever bij De Groot Goudriaan, hield eer- . der deze week echter een slag om de arm. „We hebben te maken met een gevoelige achterban, dat is bij eerdere uitgaven ter gelegenheid van de Boekenweek gebleken. Daarom accepteren we Westerbeeks manuscript pas definitief als we het gelezen hebben. Wanneer er onoverkomelijke bezwaren zijn, stappen we van het idee van een literair actieboek af’.

Het boek moet echter ter gelegenheid van de Boekenweek -volgend jaar van 11 tot en met 21 maart - voor het eerst in de boekhandel liggen. Mocht Westerbeeks manuscript afgekeurd worden, dan is er geen tijd meer om een andere auteur te vragen. In dat geval heeft het CLK alternatieven op het gebied van non-fictie achter de hand. De kans dat er iets misgaat, is echter klein. Bijl: „Op grond van wat we van Westerbeek gelezen hebben, kunnen we iets goeds verwachten”.

Inspiratie

Toen Frank Dijkstra, voorzitter van het CLO, Westerbeek benaderde voor het schrijven van het alternatieve boekenweekgeschenk, was de auteur met een ander boek bezig. „Dat heb ik opzijgelegd. Het ging om een werk van veel langere adem, waar ik nogal wat onderzoek voor moet doen. Een CLK-actieboek is beperkter van omvang; dat heeft meer het karakter van een novelle”.

Wordt je vrijheid als schrijver niet te veel ingeperkt, wanneer je in opdracht moet werken? „Dat valt wel mee. Je hebt tachtig bladzijden, dat weet je van tevoren. Verder moet het natuurlijk op tijd klaar zijn, maar ik ben als journalist wel gewend aan deadlines. Ook als je niet in opdracht werkt, heb je trouwens een tijdslimiet nodig. Misschien kun je een gedicht nog in een vlaag van inspiratie schrijven, maar een novelle of een roman is toch een onderneming van langere adem. Voor 20 procent is dat inspiratie, voor de rest moet je gewoon hard werken”.

Eind mei hoorde Ronald Westerbeek dat hij aan de slag kon voor het CLK. „Het lukte me niet om ‘s avonds na mijn werk zomaar een paar zinnetjes te schrijven. Daarom heb ik deze zomer twee maanden vrij genomen om aan het actieboek te werken. Ik had een contract tot oktober bij Tijdsein Radio, het EO-actualiteitenprogramma, maar ik heb net opgebeld dat ik niet .meer terugkom. Dit gaat nu voor. Ik had ongeveer drie maanden om een eerste versie klaar te krijgen en die zijn nu bijna voorbij. Je moet bedenken dat een verhaal ook tijd nodig heeft om te rijpen. Het moet een poosje op je bureau liggen, je moet er met vrienden over kunnen praten. Op dit moment zit het verhaal helemaal in mijn hoofd. De plot is klaar, de rest van de tijd moet ik besteden aan bijschaven en verbeteren”.

Panorama Nederland

Doet Westerbeek iets met het boekenweekthema, “Panorama Nederland, stad en land in proza en poëzie”? „De inhoud van mijn boek houd ik liever nog voor me, maar ik ben blij dat ik zelf de vrijheid had om een thema te kiezen. Misschien kun je achteraf een relatie met het Hollandse landschap ontdekken, maar ik heb het niet vanuit die invalshoek, geschreven”.

Is het nodig om rekening te houden met de gevoeligheden van het CLK-publiek? „Daar trek ik me niet echt iets van aan”, zegt Westerbeek. „Ze hebben me gevraagd op basis van de verhalen die ik in het verleden geschreven heb. Daaruit leid ik af, dat mijn stijl de mensen van het CLK wel ligt. Ik heb het gevoel dat ik kan schrijven wat ik wil”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Ronald Westerbeek debuteert met CLK-actieboek

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken