Bekijk het origineel

Theologieopleidingen Amsterdam wellicht één

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Theologieopleidingen Amsterdam wellicht één

Fusie is het meest kansrijke model

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Er wordt gewerkt aan eenftisietussen de predikantsopleidingen van de Nederlandse Hervormde, Lutherse, Doopsgezinde en Gereformeerde Kerken in Amsterdam. Dit heeft prof. dr. J. W. van Henten, decaan van de theologische faculteit van de UvA, gezegd.

De opleiding van de eerste drie ker- ken is verbonden aan de theologische faculteit van de Universiteit van Amsterdam, de gereformeerde aan de Vrije Universiteit.

Begin dit jaar besloot de hervormde synode haar predikantsopleiding in Amsterdam niet op te heffen, wat het synodebestuur had voorgesteld. In plaats daarvan sprak de synode uit dat de opleiding alleen in samenwerking met die van de gereformeerden aan de VU zou kunnen blijven bestaan. De synode wilde voor 1 april 1998 een uitgewerkt plan dp tafel hebben.

Fusie meest kansrijk

Een gezamenlijke commissie met vertegenwoordigers van beide faculteiten en de betrokken kerkgenootschappen heeft kortgeleden vijf mogelijkhe den voorgesteld. Een fusie is blijkens de reacties het meest kansrijke model, aantrekkelijk voor de VU, maar houdt aldus Van Henten. Een samengaan is risico’s in voor de Universiteit van Amsterdam. Daarom moet de inbreng van de kerkelijke opleiding van de UvA goed zichtbaar blijven.

Ook de vertegenwoordigers van de Nederlandse Hervormde Kerk in de commissie hebben enkele voorwaarden gesteld. Zo wil de kerk een grotere zeggenschap over bepaalde benoemingen.

De hervormden werken sinds het eind van de jaren zestig samen met de lutheranen en de doopsgezinden in de kerkelijke opleiding aan de UvA. Laatstgenoemden doen niet mee aan eniging van de drie kerkgenootschap het Samen-op-Weg-proces, dat tot verpen moet leiden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Theologieopleidingen Amsterdam wellicht één

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken