Bekijk het origineel

Dingeman van der Stoep overleden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Dingeman van der Stoep overleden

Stimulator christelijke literatuur hield gereformeerden spiegel voor

4 minuten leestijd

BAARN - Dingeman van der Stoep overleed gisteren in zijn huis in Baam, bijna 91 jaar oud. Hij was de laatst oveieblevene van de generatie christenschrüvers rond de tijdschriften Opwaartsche Wen en Ontmoeting. Van der Stoep schreef kinderboeken, veriialen, romans en gedichten, maar is vooral van grote betekenis geweest als stimulator van de christelijke literatuur.

Hans Werkman beheert Van der Stoeps literaire nalatenschap. „Als oprichter van het christelijk-literaire tijdschrift Ontmoeting had hij contacten met schrijvers als Rijnsdorp en Risseeuw. Hij voerde een intensieve correspondentie met Heeroma, die een persoonlijke vriend van hem was. Waarschijnlijk komen zijn papieren óf in het Letterkundig Museum óf in het Documentatiecentrum van de Vrije Universiteit terecht. Het is mogelijk dat er een uitgave van het een of ander komt, maar dat kan ik niet zeggen zolang ik niet exact weet waaruit zijn nalatenschap precies bestaat”.

Dingeman van der Stoep werd in Berkel en Rodenrijs geboren en groeide op in een tuindersgezin. Hij begon als journalist en werkte daarna bij uitgeverij Bosch en Keuning, eerst als reflacteur en later als directeur. Als zodanig verzorgde hij de uitgave van het tijdschrift Ontmoeting.

„Van der Stoep was voor de oorlog ook betrokken bij de voorganger van Ontmoeting, Opwaartsche Wegen”, zegt C. Bregman, docent Nederlands aan het Wartburg College. „Daar was hij slechts een aankomend schrijvertje, een enfant terrible. Na de oorlog kwam er bij Ontmoeting meer ruimte. Dat blad was iets breder, iets oecumenischer, en dat paste helemaal bij Dingeman van der Stoep. Zijn roman “Zijn dat uw kinderen” (1937) was bijvoorbeeld de oorzaak, dat hij geen diaken kon worden in de gereformeerde kerk. Hij was te kritisch. Dat merk je ook aan de boeken uit zijn eerste periode, bijvoorbeeld “Laterveer wil het rechte weten” (1939). Ik vind dat zo’n kostelijke, liefdevolle, kritische beschrijving van het “wij, calvinisten”. Hij kon dat gereformeerdendom fijntjes neerzetten, hij hield zijn kring een spiegel voor”.

Later blikte Van der St’oep toch enigszins nostalgisch terug naar zijn verleden. „Hij voelde zorg om de ontwikkelingen in de gereformeerde kerken, maar bleef zich in zijn kerk thuisvoelen. Christelijke literatuur bestond volgens hem niet meer, een tijdschrift als Ontmoeting had niet langer be staansrecht”, aldus Bregman.

In Van der Stoeps tweede periode verschenen slechts twee romans: “Voeten in de aarde” (1980) en “De dader ligt op Meerzijn” (1985). Ze verschenen na vele jaren van zwijgen. Dingeman van der Stoep had het druk met andere dingen. „Deez’ man, die zoveel goeds presteren kan,/ Dat is geen woord-man, maar een Dinge-man”, schreef Fedde Schurer over hem. In Bregmans interview met de toen 90-jarige schrijver, dat vorig jaar in deze krant verscheen, reageerde Van der Stoep daarop: „Ik heb me wel degelijk altijd een “woord-man” gevonden (...). Als Fedde bedoeld heeft dat ik geen theoreticus ben geweest, dan heeft hij natuurlijk gelijk. Ik ben nogal een organisator geweest. Die moeten er in het schrijvers- en boekenwereldje nu eenmaal ook zijn”.

Van der Stoep schreef ook minder diepgravende boeken als “Daatje en ik” (1941) of “August en Alida”, een bundeling van zijn columns in Trouw (1951-1953). Okke Jager noemde hem de Carmiggelt en de Bomans van de gereformeerden. „Hij heeft altijd in het kleine geëxcelleerd”, zegt Bregman. „Zijn romans hebben geen hechte structuur. Toch vind ik “Voeten in de aarde”, uit zijn latere periode, zijn beste boek. Daarin gaat hij de moderne vragen naar het waarom van allerlei gebeurtenissen niet uit de weg. Het klassieke antwoord, dat we alles aan Gods voorzienigheid moeten overlaten, geeft hij echter niet. Hij komt niet verder dan: we moeten in de realiteit staan en accepteren dat er heel veel is wat wij nooit zullen begrijpen”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Dingeman van der Stoep overleden

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken