Bekijk het origineel

Van Tartaren-stam tot Mongools rijk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Van Tartaren-stam tot Mongools rijk

Columbus speurde naar het Cathay dat Marco in boek heeft beschreven

4 minuten leestijd

In de tijd dat Marco Polo werd geboren, wist niemand iets van het bestaan van een machtig Mongools rijk in China (of Cathay, zoals Marco het noemde) af. De Romeinen hadden met het verafgelegen gebied handel gedreven, dat zij Serica “Zijdeland” noemden. Na de val van het West-Romeinse rijk werd de handel in zijde overgenomen door Perziërs, Syriërs en joden. Enkele van deze handelaren waren christenen; zij behoorden tot de Nestoriaanse kerk. Marco Polo ontmoette Nestorianen in China

Nestorius was bisschop geweest van Constantinopel, maar werd door het concilie van Efeze als ketter veroordeeld en afgezet, omdat hij leerde dat Jezus alleen een menselijke natuur had. Zijn volgelingen bleven overal in de oostelijke wereld kerken stichten, onder andere in 638 in China, het land dat slechts weinigen kenden.

Het ontstaan van het machtige Mongoolse (of Tartaarse) rijk vond zijn oorsprong in een vergadering van een groep Mongoolse stamhoofden in 1206 in hun zwarte tentenstad Karakaroem in Mongolië. Daar kwamen deze mensen overeen dat ze onderling nooit meer oorlog zouden voeren en altijd één leider zouden volgen: de Grote Khan van de Mongolen.

Eén machtige natie

De tot hoofdman uitgeroepen Dzjenghis Khan verenigde alle Tartaren-stammen in één machtige natie en trok vervolgens overwinningen behalend en steden platbrandend door Azië. Rusland werd veroverd, evenals Hongarije, terwijl aan de andere kant van Azië het Chinese rijk werd binnengevallen. Dit rijk bestond toentertijd uit twee delen, waarvan eerst het noordelijke (door Marco Polo Cathay genoemd) in hun handen viel.

In 1260 werd Kubilai Khan, een kleinzoon van Dzjenghis Khan, tot grootkhan uitgeroepen, die vervolgens ook Zuid-China veroverde (door Marco Polo Manzi genoemd). Daarmee werd Kubilai heerser over geheel China, maar tevens was hij opperheer van de khan van Perzië, de khan van Centraal-Azië en de khan van Rusland. Deze landen lagen echter zo ver van China verwijderd, dat zij zich soms weinig van hun verre opperheer aantrokken.

De post

Tijdens de heerschappij van Kubilai IChan (1260-1297) beleefde het Mongoolse rijk een periode van grote economische en culturele bloei. Tussen 1250 en 1300 heerste er zoveel politieke rust in het Mongoolse rijk -de Pax Mongolicadat een beveiligd en voor die tijd goed onderhouden wegennet tot stand gebracht kon worden.

Zo beschreef Marco Polo het systeem van berichtgeving in het Mongoolse rijk: door om de veertig kilometer een post met verse paarden en in ieder dorp lopers gereed te houden konden brieven en pakjes snel vervoerd worden en de keizer in tien dagen nieuws ontvangen uit plaatsen die honderd dagreizen verwijderd lagen.

Het met veel pracht en praal omgeven hofleven van de machtige groot-khan vindt in Marco Polo’s boek een uitgebreide beschrijving. Talrijk zijn ook de eigenaardigheden die hij opschreef over het dagelijkse leven in China. Zo vermeldde hij dat men in Kubilais rijk papiergeld gebruikte, dat gemaakt werd van de schors van moerbeibomen. Deze papieren biljetten waren gewaarmerkt met het keizerlijke zegel in rode inkt en konden overal in het Chinese rijk gebruikt worden. Ook noemde hij het bekende Chinese porselein, dat gemaakt werd van een fijne kleisoort.

Ondergang

Na de dood van Kubilai Khan ging het met het Mongoolse rijk bergafwaarts. Het Groot-Mongoolse Rijk viel uiteen in zelfstandige elkaar bevechtende khanaten (koningen), waardoor de Pax Mongolica verdween. In 1350 werd in China een einde gemaakt aan de overheersing van de Mongolen en kwam er een nieuwe keizer aan de macht die geen contacten meer wilde met het Westen (Europa). Toen de Mohammedaanse Ottomaanse Turken in 1453 Constantinopel veroverden, werd het bijna onmogelijk om nog in China te komen.

Dat neemt niet weg dat men nog heel lang naar het Cathay van Marco Polo heeft gezocht. Deze ontdekkingsreizen vonden echter vooral plaats over zee en bijvoorbeeld Columbus hoopte met zijn tocht naar het westen Cathay te bereiken. De Portugezen waren de eersten die China bereikten, maar zij hadden niet in de gaten dat dit land het door Marco Polo beschreven Cathay was. Pas in 1576 was er een Franciscaner priester die toestemming gekregen had om in China te gaan preken, die min of meer het bewijs leverde dat het Cathay van Marco Polo en China dezelfde gebieden waren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Van Tartaren-stam tot Mongools rijk

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken